Jasper Philipsen was vorig jaar de publiekstrekker en winnaar. © Joris Herregods

Organisatie achter na-Tourcriterium van Putte past voor editie 2023: “We moeten er ons bij neerleggen”

Putte -

De vzw Wielerevents organiseert komende zomer het Putse na-Tourcriterium niet meer. Dat bevestigt organisator Karl Haverbeke. Het mislopen van het Belgisch kampioenschap in 2027 zit daar voor iets tussen.

Bert Provoost

Sprintbom Jasper Philipsen reed afgelopen zomer op 31 juli als eerste over de streep in Putte, waar al enkele jaren achter derny’s wordt gereden. Hij verzilverde zo zijn ritwinst in de Ronde van Frankrijk. Voor het publiek was het een gelegenheid om de wielerhelden eens van dichtbij rond de kerktoren aan het werk te zien. “Het wielerfeest van iedereen”, zo klonk de baseline van de organisatie.

Organisator Karl Haverbeke (rechts) ziet geen mogelijkheden meer om de organisatie verder te zetten. © Joris Herregods

De organiserende vzw Wielerevents geeft nu te kennen dat het niet langer kan instaan voor de organisatie. “Jammer, maar de omstandigheden zijn zo dat we het niet meer kunnen organiseren”, zegt organisator Karl Haverbeke.

LEES OOK. Putte mag BK wielrennen organiseren in 2027 (2021)

Dat heeft veel te maken met de organisatie van het BK wielrennen in 2027, dat in 2021 aan Putte werd toegewezen. De gemeente moest een openbare aanbestedingsprocedure uitschrijven om te bepalen wie de wedstrijd mocht organiseren. Daar kwam het grote Golazo als beste uit de bus ten nadele van de lokale vzw die het BK ook graag had georganiseerd. “We begrijpen dat Golazo als organisator goede papieren kon voorleggen. Het aanbestedingsdossier was 27 pagina’s lang, het was meteen duidelijk dat het niet makkelijk zou worden om daaraan te voldoen. Ook al wilden we echt wel grote inspanningen leveren”, zegt Karl.

De organiserende ploeg enkele jaren geleden. © KVRO

“Ik vind het vooral heel jammer voor mijn team, want we hadden al heel veel voorbereidingen getroffen voor dat Belgisch kampioenschap. We hebben er zelf voor gezorgd dat die wedstrijd naar de gemeente kwam door bijvoorbeeld de onderhandeling met de Belgische bond te voeren. Het parcours was al tot in detail uitgetekend. Maar het is wat het is, we moeten er ons bij neerleggen”, zegt Haverbeke.

De gevolgen zijn ingrijpend voor de vzw. “We waren al volop in gesprek met sponsors die beide evenementen wilden steunen: het BK en het na-Tourcriterium. Onze sponsorpakketen waren sterk, net omdat ze beide evenementen combineerden. Maar nu we alleen een na-Tourcriterium kunnen organiseren is het moeilijker om partners te overtuigen. De conclusie was snel duidelijk: stoppen.”

De passage van Remco Evenepoel in 2019 ziet Karl Haverbeke als zijn hoogtepunt in Putte. © Olivier Matthys

De gemeente zegt nog te bekijken of er nog mogelijkheden zijn om toch nog iets te organiseren. Burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester) legt uit dat de procedure gevolgd moest worden om een organisator voor het BK aan te duiden. “Als gemeente zijn we verplicht om een aanbestedingsproducere te organiseren voor een BK. We hebben biedingen ontvangen en onze diensten moesten die objectief beoordelen aan de hand van selectiecriteria en gunningscritera. Daarbij is Golazo als beste uit de bus gekomen”, duidt hij.

Niels en Remco

Karl Haverbeke organiseerde eerst van 2013 tot 2015 een na-Tourcriteria in Heist-op-den-Berg, daarna verhuisde hij naar buurgemeente Putte voor nog vijf edities, die door corona weliswaar voor twee jaar onderbroken werden. “Mijn beste herinnering? In Heist was dat ongetwijfeld het afscheid van Niels Albert in 2014, toen er vijftienduizend toeschouwers waren. In Putte was de komst van Remco Evenepoel in 2019 onvergetelijk. Voor mij stopt het organiseren van wedstrijden hier, maar ik ben blij met de mooie wielerdagen die ik samen met het team heb kunnen verwezenlijken”, zegt Karl Haverbeke tot slot.

Het emotionele afscheid van Niels Albert lokte in 2014 veel volk naar Heist-op-den-Berg. © Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners