AA Gent haalt 200 racistische reacties weg na Tiktok-filmpje met jeugdspelers: “We zijn met verstomming geslagen” . © Het Nieuwsblad

Na racistische reacties op Tiktok-filmpje met jeugdspelers: KAA Gent dient klacht in bij politie

Gent -

KAA Gent heeft bij de Gentse politie en het meldpunt Voetbal Vlaanderen klacht ingediend wegens racisme. Dat bevestigt woordvoerder van KAA Gent Tom Vandenbulcke. Dat doet de voetbalclub na een stroom aan racistische reacties die er kwamen op een Tiktok-filmpje met jeugdspelertjes.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. “Racisme in jeugdvoetbal is extra pijnlijk”: ‘voetbalrechter’ na haatreacties tegen jeugdspelertjes AA Gent

KAA Gent postte begin januari een filmpje van haar U9-ploeg en dat zorgde voor een stroom van racistische reacties als “vroeger AA Gent, nu FC Congo’”. De club reageerde eest nog individueel op de afzonderlijke commentaren, maar besliste uiteindelijk om alle reacties offline te halen.

De ouders van de U9-spelers van KAA Gent werden meteen ingelicht en gebrieft door de club over het voorval. De bewuste video hield de club wel online als statement tegen racisme. Het voorval zorgde voor veel reacties en de club beraadde zich daarop over mogelijke politionele stappen.

Daad bij woord

Maandag diende KAA Gent formeel klacht in bij de Gentse politie wegens ‘online racisme’. De melding gebeurde bij het loket dat de politie oprichtte specifiek voor haatmisdrijven. Dat bevestigt politiewoordvoerder Matto Langeraert. “Het onderzoek naar de melding loopt”, klink het verder.

Naast de klacht bij de politie stapte KAA Gent maandag ook naar het meldpunt racisme van Voetbal Vlaanderen. “We voegen daad bij het woord”, klinkt het bij woordvoerder Tom Vandenbulcke. “We keuren deze feiten en strengste af en vinden het belangrijk om formeel deze stappen te zetten.”

LEES OOK. AA Gent haalt 200 racistische reacties weg na Tiktok-filmpje met jeugdspelers: “We zijn met verstomming geslagen”

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL