Roeper van dienst Swa de Herdt.© Chris Van Rompaey

Dorpsraad pikt traditie Sint-Antoniusviering op

Koningshooikt -

Koningshooikt (Lier) viert op zondag 22 januari weer Sint-Antonius en dat gepaard met de verkoop van varkenskoppen en ander lekkers na de misviering van 9.30u.

Chris Van Rompaey

“De traditie om op of na de heiligendag van Sint Antonius Abt (die met het varken), een misviering te houden, waarna in het portaal van de kerk de verkoop per opbod van offergaven plaatsvindt, wordt nog slechts in een handvol plaatsen in ons Vlaamse land in stand gehouden. In Jut willen wij dit immaterieel cultureel erfgoed in elk geval niet verloren laten gaan. Dus toen de parochie te kennen gaf niet langer te kunnen instaan voor de organisatie van die jaarlijkse viering van Sint Antonius, was de Dorpsraad Koningshooikt vzw onmiddellijk bereid de organisatie ervan voort te zetten”, zegt voorzitter Dirk Frans.

“Vroeger waren het boeren die offergaven meebrachten voor hun patroonheilige, maar vandaag worden die geschonken door burgers en lokale handelaars. Die schenken uit hun eigen assortiment een of ander product om te veilen, zoals vleeswaren, groenten en fruit, speciaal gebakken (rozijnen)broden, korven met een bierselectie en meer. Handelaars buiten de voedingssector steunen het initiatief via waardebonnen of een financiële bijdrage.”

De verkoop per opbod begint na de mis van 9.30u, dus omstreeks 10.15u. Uiteraard worden er ook varkenskoppen geveild. Hooiktenaars worden niet voor niets varkenskoppen genoemd. De opbrengst gaat naar de parochiewerking.

www.dorpsraadkoningshooikt.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier