© rtv

Alle 28 basisscholen van Neteland mogen voortaan alleen nog kraantjeswater drinken: “Belangrijk dat iedereen op dezelfde golflengte zit”

Neteland -

Alle 28 basisscholen uit het scholenplatform Neteland hebben een engagementsverklaring ondertekend om een sterk en moedig gezondheidsbeleid te gaan voeren. Daarbij wordt onder meer ingezet op het gebruik en de promotie van kraanwater. In een volgende fase wordt gedacht aan gezonde tussendoortjes en educatie over gezonde voeding. Dat om, nog later, samen in te zetten op beweging en mentale gezondheid.

Marc Peeters

De basisscholen van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar zijn samen goed voor 8.790 leerlingen. Die mogen op school straks enkel nog kraanwater drinken. Simpelweg omdat dit veel gezonder is dan gesuikerde dranken. Tegen het begin van volgend schooljaar zal deze regel overal van kracht zijn. Voor sommige scholen is dat iets nieuws.

Een aantal van de 28 scholen mag zich dan weer al langer kraanwaterschool noemen. Dat is onder meer het geval voor (W)Onderwijs in Herentals. “Het is voor ons een bewuste keuze rond gezondheid die nu ingeburgerd is”, zegt directeur Kris Gielen. “Het is evenwel belangrijk dat alle scholen binnen het platform nu op dezelfde golflengte zitten. Soms laten ouders zich in hun schoolkeuze leiden door wat je wel of niet mag drinken op school. Dit verschil valt nu weg en dat is een goede zaak. Op (W)Onderwijs is het promoten van kraanwater overigens maar één onderdeel van ons gezondheidsbeleid.”

Burgemeester van Vorselaar Lieven Janssens mocht als eerste het charter ondertekenen. © Marc Peeters

Liever water dan chocomelk

Acteur Herman Verbruggen (alias Marcske uit F.C. De Kampioenen) is pleitbezorger voor de kraanwaterscholen. “Kraanwater is een eerlijk en gezond product. Het is overal beschikbaar in ons land, en dat is eigenlijk een luxe waar we te weinig bij stilstaan. Het is ook zeer goedkoop en dat draagt ertoe bij dat we kraantjeswater soms onderwaarderen. Als peter van deze actie meen ik dat het mijn taak is om kraantjeswater op te waarderen. Water in flessen is tot duizendmaal duurder dan water uit de kraan, terwijl dit laatste misschien nog wel meer wordt getest en gecontroleerd dan gebotteld water”, zegt Herman Verbruggen

Verbruggen verklapte ook dat hij, in tegenstelling tot zijn alombekend personage Marcske, veel liever water drinkt dan chocomelk. Bovendien had hij een beloning mee voor de scholen die de voorbije maanden al creatief uit de hoek kwamen rond het thema van de kraanwaterscholen. Het gaat om het eerste leerjaar van Klim-Op Bouwel, L4 van de Ibis Freinetschool Herentals, de tweede graad van BS ’t Klavertje Herenthout, 4A van De Knipoog Olen en 3A van VBS Windekind uit Vorselaar. De klassen kregen een meet & greet met Herman Verbruggen en een gratis bezoek aan Hidrodoe.

De vertegenwoordigers van Hidrodoe, Aqua Flanders en Neteland in het gezelschap van acteur en pleitbezorger van kraanwaterscholen Herman Verbruggen. © Marc Peeters

Het was uiteraard geen toeval dat de engagementsverklaring in waterdoecentrum Hidrodoe werd ondertekend. Ook Pidpa, het Vlaams Instituut Gezond Leven, Logo Kempen en Aqua Flanders stapten met hun expertise mee in het scholenproject. Topman Carl Heirman van Aqua Flanders schetste het belang van water tegen de achtergrond van de klimaatverandering. “Het is belangrijk dat ook de jeugd snel mee is met de problematiek. Dat kan via de scholen”, aldus Heirman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners