©  Shutterstock

Rijden mannen die onzeker zijn over penisgrootte écht vaker met sportauto? Studie suggereert van wel

Mannen met een voorliefde voor snelle auto’s overcompenseren omdat ze in de broek minder goed bedeeld zijn. Je kent het wel, het is een universeel vooroordeel. Volgens Britse onderzoekers zou het zelfs meer zijn, want volgens een nieuwe studie zit er ook een grond van waarheid in.

Hanne Vandenweghe

Een team wetenschappers aan de universiteit van Londen, afdeling experimentele psychologie, heeft een link gevonden tussen de perceptie van het mannelijk geslachtsdeel en blitse sportwagens. Neen, ze traceerden chauffeurs van dat type wagen niet op de parking om hen te onderwerpen aan een bijzondere controle. De onderzoekers nodigden tweehonderd mannen uit tussen 18 en 74 jaar en probeerden het verband te achterhalen door de heren te bevragen. Klein detail: de proefpersonen dachten dat ze aan een ander onderzoek meewerkten.

LEES OOK:

Compensatiegedrag

Ze werden erin geluisd met een soort ‘geheugentest’. De deelnemers moesten tijdens een rondje online shoppen informatie onthouden over (luxe)producten die verschenen op het scherm. Tijdens die shopsessie kregen ze informatie te zien over de gemiddelde penisgrootte. Valse informatie dan nog, met als doel twijfel zaaien bij mannen die hun penis aan de kleine kant vinden. En mannen die in de buurt van dat (valse) gemiddelde van achttien centimeter komen een trots gevoel te bezorgen.

In een volgende fase van het onderzoek kregen de mannen een reeks vragen voorgeschoteld. Er werd onder meer gepolst of ze graag een sportwagen zouden willen. Uit die antwoorden blijkt dat heren met twijfels over hun penisgrootte net iets vaker een sportwagen zouden willen dan zij die ervan overtuigd zijn dat ze een pronkstuk bezitten. Volgens de wetenschappers gaat het compensatiegedrag nog breder: mannen die onzeker zijn over hun geslachtsdeel, zijn over het algemeen meer geneigd om ook andere (luxe)items te kopen.

Niet ernstig

Niets van aan, laat uroloog Piet Hoebeke weten. De expert beschouwt dit als een – euh – lullige studie. “Het onderzoek is nergens gepubliceerd, wat impliceert dat andere wetenschappers deze (nog) niet hebben beoordeeld. Bovendien zijn de wetenschappers niet objectief te werk gegaan omdat ze de participanten hebben betaald om deel te nemen aan een survey. Dit is geen ernstig onderzoek”, klinkt het resoluut.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lifestyle