“De Foli-A is een bruin café met een alternatieve slag. En dat wil ik zo houden”, zegt de nieuwe uitbater Tuur Lasters. © EMA

Vijf jaar na actie ‘Red de Foli-A’ is iconisch dorpscafé voorgoed gered: “Originele bruine kroeg zal altijd blijven bestaan”

RETIE -

Vijf jaar nadat enkele stamgasten de Facebookactie ‘Red de Foli-A’ hebben gestart, is de bekende bruine kroeg in de Molenstraat in Retie definitief gered van de sloophamer. “Dit prachtige café moet in zijn oude glorie bewaard blijven. Voor altijd”, zeggen de nieuwe eigenaars.

Eddy Meulemans

Eind 2017 ontstond grote beroering in Retie toen plots bekendraakte dat een projectontwikkelaar het populaire dorpscafé Foli-A wilde afbreken en vervangen door appartementen. Enkele stamgasten zagen de hemel op hun hoofd vallen en startten prompt een ultieme reddingsactie via de sociale media. “Het mooiste en origineelste café van de Kempen mag niet verdwijnen”, was hun eenvoudige strijdleuze. Na amper twee weken had de Facebookgroep ‘Red de Foli-A’ al meer dan duizend volgers.

Volksverzet loont

Het volksverzet loonde, want al snel kwam er een oplossing uit de bus waarbij het café voorlopig kon openblijven, in afwachting van de verdere bouwplannen. Intussen is de dreigende afbraak voorgoed van de baan. Petra Mermans (50), geboren en getogen in Retie, en haar man Kurt Kerstens (49) uit Dessel hebben het pand gekocht en zijn formeel. “Café Foli-A zit in ons hart, maar ook in het hart van de mensen van Retie en omstreken”, zeggen Petra en Kurt. “Als het aan ons ligt, zal de Foli-A voor altijd blijven bestaan.”

De toog is opgebouwd met oude sigarenkistjes en de bierglazen staan in klassieke televisietoestellen waaruit de beeldbuis verwijderd werd. © EMA

Met de nieuwe uitbater Tuur Lasters (25) sloot het koppel een langdurige huurovereenkomst. Zo maakte het geliefkoosde café van de Retienaren vorig weekend al meteen een succesvolle doorstart. Vrijdag, zaterdag en zondag zat de boîte stampvol. “De Foli-A is een bruin café met een alternatieve slag. En dat wil ik zo houden”, zegt Tuur. “Jonge gasten van 16 jaar en 70-plussers zitten hier samen aan de toog, zonder vooroordelen. Iedereen is welkom in de Foli-A.”

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Tuur al vele jaren ervaring in de horeca, onder meer als barman in café Bikoro in Schoonbroek (Retie), de Gieterij in Kasterlee en de gerenommeerde etablissementen Cabron en Plein Publiek in Antwerpen. “Het is altijd mijn droom geweest om een eigen café uit te baten”, zegt de 25-jarige kroegbaas.

Toog van oude sigarenkistjes

Ook het wondermooie interieur van de Foli-A blijft intact. Zo is de hele staminee ingericht met gerecycleerde materialen: de ramen werden destijds gerecupereerd uit het vroegere stadhuis van Leuven, de toog is opgebouwd met oude sigarenkistjes en de bierglazen staan in klassieke televisietoestellen waaruit de beeldbuis verwijderd werd. Ook de vloertegels hebben een heerlijk retromotief. “Ik heb alleen wat schilder- en opfriswerken uitgevoerd, de toiletten vernieuwd en één binnenmuur uitgebroken, zodat de dansvloer nu ineens veel groter is geworden.”

Taart- en koffiedag

Zaterdag is Tuur jarig en trakteert hij zijn klanten al meteen op taart en koffie. Of je kunt er ook een van de twintig verschillende cocktails bij nemen, of een van de 25 speciaalbieren op de kaart. Na de taart- en koffiedag volgen nog talrijke andere activiteiten in de agenda van Foli-A 2.0. “Ik wil dat er elk weekend wel iets te doen is hier”, zegt Tuur. Tot eind april zit de kalender al nagenoeg vol, vooral met optredens van dj’s en livebands. “Alle genres komen aan bod, van rock tot funk, soul, jazz, blues R&B en hiphop. Ik wil vooral kansen bieden aan beginnende bands uit de regio.”

De definitieve redding van de Foli-A betekent ook dat het historische statuut van Retie als hét cafédorp van Vlaanderen gewaarborgd blijft. “Hier in Retie wordt nog veel gegaan”, bevestigt Tuur. “Natuurlijk zijn er de voorbije jaren ook hier enkele cafés verdwenen, maar er blijven er nog veel over. Hier kun je op één avond nog vlot van de ene kroeg naar de andere stappen, van De Ster naar Bazaar, Gildenhuis, Kor en Amelie. En eindigen… in de Foli-A.”

“Jonge gasten van 16 jaar en 70-plussers zitten hier samen aan de toog, zonder vooroordelen. Iedereen is welkom in de Foli-A”, zegt Tuur. © EMA

De hele staminee is ingericht met gerecycleerde materialen. © EMA

“Eén binnenmuur heb ik uitgebroken, zodat de dansvloer nu ineens veel groter is geworden”, zegt de nieuwe uitbater van de Foli-A. © EMA

Het nieuwe logo van de Foli-A is ontworpen door Yule Hermans, een vriendin van uitbater Tuur. © EMA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners