© atv

Havenhuis is nu ook Koffiebar: “Iedereen welkom in onze ontvangsthal, of je hier werkt of niet”

Het Antwerpse Havenhuis heeft er een troef bij. In het indrukwekkende Atrium, onder het glazen plafond en de diamantvormige bovenbouw, opende maandag ‘De Koffiebar’ (definitieve naam volgt nog), waar insiders maar ook alle bezoekers even kunnen lunchen of op adem komen. Het Havenhuis probeert ook op andere manieren mensen over de vloer te krijgen: 3.500 mensen volgden in 2022 een rondleiding.

Paul Hendrickx

De setting is natuurlijk indrukwekkend. Voor wie het gebouw, ontwerp van de vermaarde Britse architecte Zaha Hadid, ooit bezocht: de panorama’s, glaspartijen en hoogtes doen je bijna letterlijk duizelen. Ook de nabijheid van dokken, Schelde én skyline maken van het Havenhuis een ‘must see’ voor Antwerpenaren en toeristen. Voor ongeveer 500 mensen is het trouwens hun dagelijkse werkplek.

©  Patrick De Roo

Naast de glazen luchtfoto op de vloer van het Atrium, 40 vierkante meter groot en nog zo’n troef, is nu dus De Koffiebar open. Die heeft twintig zitplaatsen, een Friends-achtige inrichting met sofa, gezellig zitmeubilair en een houten toog. En een bescheiden startaanbod met soep van de dag, broodje van de dag (dinsdag was het ‘Sandwino Abruzzo’: kaas, spek, paprika, pesto), smoothie en donuts. En fris en koffies natuurlijk.

Wat kleine huiselijke elementen zoals een staande lamp, planten en een tapijtje doen wonderen in de enorme ontvangsthal, waar de hele dag door een aangename bedrijvigheid heerst. Het daglicht door de glazen koepel geeft, naast de koffie, ook extra energie. De Koffiebar is er voor dag- en niet voor avondmensen: openingsuren 9-15u, elke werkdag. En ja, er is wifi.

©  Patrick De Roo

Werkvoorbereider

“We wilden een warme ontmoetingsplek voor iedereen die hier passeert”, zegt Evelyn Tiebos, communicatieadviseur van het Havenbedrijf. “We verkleinen hiermee de afstand tussen collega’s en havendiensten en trekken mensen van buitenaf binnen.” Want ja, iedereen is dus welkom. Of je hier nu werkt, een afspraak hebt, op wandel bent door de haven, of gewoon uit nieuwsgierigheid komt. “Ook de toeristen die zich klaarmaken voor een rondleiding in ons gebouw kunnen hier eerst even wachten, verzamelen en al een koffietje nemen.”

De vroege klanten van dinsdag, Eddy en Karine. ©  Patrick de Roo

Wie de kaas niet van zijn broodje liet eten, was Eddy Calié (63). Hij is meteen een van de eerste klanten, nadat het projectteam rond De Koffiebar maandag de opening bescheiden bekend had gemaakt op Facebook.

“Ik heb er een carrière van 39 jaar in de haven opzitten als technieker en werkvoorbereider. Ik heb niet hier gewerkt, wel vlakbij, aan ‘den 102’. Ik ben nu twee jaar met pensioen. Ik wilde dit zien, én kon meteen nog eens een babbel doen met onze dochter die hier werkt. Met mijn vrouw Karine probeerde ik dat Italiaans broodje. Tof ook om bekenden van vroeger te zien passeren, en een babbeltje te doen. Ongelooflijk hoe snel mijn jaren aan de haven zijn voorbijgegaan. Eerst stond ik op het terrein, de laatste jaren werkte ik op kantoor.”

©  Patrick De Roo

Compass

Terug naar de bar zelf. “Die wordt uitgebaat door de mensen van Compass, het bedrijf dat op de zesde verdieping van het Havenhuis ook ons selfservice personeelsrestaurant beheert”, zegt Evelyn Tiebos nog. “We gaan nu opvolgen hoe het aanslaat bij het brede publiek én de werknemers. We zetten een proeftijd op, sturen bij indien nodig en dan gaan we naar de toekomst kijken.” Meteen kom je dan bij de wat saaie naam De Koffiebar. “Als we na de proeftijd naar een definitief concept gaan, doen we een wedstrijd bij ons personeel en komt er een naam die door iedereen wordt gedragen.”

Het Havenhuis probeert als architecturale parel ook op andere manieren zoveel mogelijk mensen binnen te krijgen. Zo kan je aansluiten bij een groep voor een grondige kennismaking, of kan je zelf een groepsrondleiding op poten zetten. Dat gebeurt via organisatie Experience Antwerp. Vorig jaar hebben ongeveer 3.500 mensen het Havenhuis op die manier bezocht. De rondleidingen zijn er op dinsdag- en donderdagavond en elke eerste en derde zaterdag van de maand.

Havenhuis, De Koffiebar

©  Patrick De Roo

©  Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge