Op koopzondagen kun je tot eind 2024 gratis parkeren in parking Keerdok. ©  Dirk Vertommen

Derde uur gratis parkeren in Mechelse centrumparkings verdwijnt, maar er komen vier nieuwe acties

Mechelen -

Al sinds 2020 kunnen bezoekers in de ondergrondse parkings in het centrum van Mechelen het derde uur gratis parkeren, maar die maatregel loopt nu af. De stad zet het budget in voor vier nieuwe acties. Zo kun je bijvoorbeeld op koopzondagen gratis parkeren in parking Keerdok en handelaars kunnen hun klanten kortingtickets aanbieden.

Sven Van Haezendonck

De stad kondigt vier nieuwe acties aan. Op de 22 geplande koopzondagen dit jaar en in 2024 maakt ze parking Keerdok gratis. Aan de rand van het autoluw gebied in de binnenstad creëert Mechelen extra kortparkeerplaatsen, waar je gedurende maximaal een halfuur gratis kunt parkeren.

Op vraag van zelfstandigenorganisatie Unizo en handelsvereniging Mechelen komen er kortingtickets om te parkeren. Handelaars kunnen daarmee hun klanten een euro korting aanbieden bij alle deelnemende parkings. Daarnaast laat de stad zogenaamde drop off-zones onderzoeken. Daar wordt het mogelijk om bezoekers op een veilige manier af te zetten of op te pikken, vlak bij het stadscentrum of het winkelgebied.

De nieuwe acties passen in een ruimer actieplan rond parkeren de komende jaren. Het derde uur gratis parkeren in de centrumparkings valt wel weg. “We hebben die maatregel geëvalueerd. Daaruit konden we concluderen dat gediversifieerder en doelgerichtere acties efficiënter zouden zijn”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

Bezoekers stimuleren

“We blijven volop inzetten op nieuwe initiatieven om onze lokale economie te versterken. Met de gerichte acties willen wij bezoekers en shoppers nog meer stimuleren om naar Mechelen af te zakken”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie. Zowel Unizo als Mechelen MeeMaken vroegen de stad om de vinger aan de pols te houden. De nieuwe acties in overleg met de belangenorganisaties zijn daar het resultaat van.

Vlak bij het winkelgebied moeten er drop off-zones komen. ©  Dirk Vertommen

“De nieuwe parkeeracties die de stad Mechelen aankondigt zijn een welkome aanvulling op het parkeerbeleid. We zijn blij dat de stad luistert naar onze vragen en hiervoor de nodige inspanningen levert”, zegt Geert Milis, voorzitter van Mechelen MeeMaken. De nieuwigheden passen bij al bestaande initiatieven zoals de gratis randparking Douaneplein, parking Zandpoortvest die gratis is tijdens het weekend en de gratis shopping shuttles.

Extra bewegwijzering

De stad laat extra bewegwijzering aanbrengen om bezoekers vanuit de randparkings vlot naar het centrum te begeleiden. “De extra bewegwijzering geeft zeker de shoppers van buiten Mechelen extra comfort”, zegt Carl Van Dyck, directeur van Unizo provincie Antwerpen. Hij is ook tevreden over de kortingtickets. “Het is een troef die onze handelaars graag uitspelen.”

Ook het invoeren van een shoppingticket voor wie op koopzondag een bus van De Lijn neemt, wordt bekeken. “Met de verschillende acties verhogen we de aantrekkingskracht van onze stad nog en trekken we meer shoppers, wat natuurlijk onze lokale economie ten goede komt”, zegt schepen Vanmarcke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen