© atv

Vroegere Opelsite in haven, ‘hotspot voor circulaire economie’ in wording, krijgt vijfde en voorlopig laatste fabriek

Antwerpen -

Het Amerikaanse PureCycle Technologies gaat een fabriek voor plasticrecyclage bouwen in het NextGen District, de voormalige site van Opel Antwerpen in de haven. De toekomstige ‘hotspot voor circulaire economie’ krijgt daarmee een vijfde en voorlopig laatste concessiehouder.

Jonas van Boxel

Het beursgenoteerde PureCycle gaat in het NextGen District een recyclingfabriek bouwen voor polypropyleen, een kunststof gebruikt in onder meer plastic flessen, tapijten en auto-onderdelen. De nieuwe fabriek zal jaarlijks 59.000 ton kunnen verwerken tot een hars die opnieuw kan ingezet worden door chemiebedrijven. Op termijn zou het bedrijf die capaciteit kunnen uitbreiden naar 240.000 ton.

Het gaat om de eerste fabriek van PureCycle in Europa. Het bedrijf investeert meer dan 250 miljoen euro in het project, dat goed is voor 65 tot 70 nieuwe jobs. PureCycle maakt momenteel de financiële planning voor het project. In de loop van 2024 moet de vergunningsprocedure afgerond zijn en zouden de werken kunnen beginnen.

Circulaire plastics, gerecycleerd afvalwater en groene waterstof

Met de overeenkomst met de vijfde concessiehouder stopt Port of Antwerp-Bruges tijdelijk met de zoektocht naar nieuwe investeerders voor NextGen District. Op het terrein, dat 88 hectare groot is en waar tot 2010 Opel Antwerpen actief was, verrijzen de komende jaren vijf fabrieken met een duurzame of circulaire activiteit. Zowat de helft van het terrein is daarmee ingevuld. “De rest houden we voorlopig als strategische reserve”, zegt het Havenbedrijf. “We wachten af hoe de circulaire economie zal evolueren in de toekomst, alsook de zone zelf.”

In 2020 werd de iconische watertoren op de Opelsite opgeblazen. © Victoriano Moreno

De eerste concessionarissen voor NextGen District tekenden hun overeenkomst begin vorig jaar. Het Antwerpse Triple Helix bouwt een fabriek om polyurethaanschuim uit onder meer afgedankte matrassen en isolatiepanelen om te zetten naar polyolen en amines, zuivere chemische stoffen die opnieuw ingezet kunnen worden. Het Amerikaanse Bolder Industries extraheert de chemische stoffen uit afgedankte autobanden. Beide projecten zijn goed voor een investering van 100 miljoen euro en minstens zeventig nieuwe jobs. Tegen volgend jaar moeten de fabrieken operationeel zijn.

LEES OOK. Oude Opelsite in Antwerpse haven wordt draaischijf voor recyclage van autobanden

In juni 2022 volgden handtekeningen van twee nieuwe bedrijven. Het Belgische bedrijf Ekopak bouwt op het terrein de ‘Waterkracht’-fabriek, die gezuiverd afvalwater van Antwerpse gezinnen zal omzetten naar koelwater voor chemische processen. Het Amerikaanse Plug bouwt dan weer een fabriek voor groene waterstof. Die zal vanaf 2025 met groene stroom 12.500 ton vloeibare en gasvormige waterstof per jaar produceren voor de Europese markt. Samen investeren Ekopak en Plug 400 miljoen euro, de fabrieken leveren minstens zestig nieuwe jobs op.

LEES OOK. Opelsite verwelkomt twee nieuwe fabrieken: bedrijven investeren in totaal 400 miljoen euro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER