Het incident speelde zich af op de aansluiting van de Geerdegemvaart met Tervuursesteenweg in Mechelen. ©  Dirk Vertommen

Celstraf met uitstel voor klap tegen oog waardoor man bijna blind is: “Deskundige onderzoekt of letsel alleen door slag is veroorzaakt”

Mechelen -

De strafrechter heeft een man uit Mechelen veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel voor het uitdelen van een rake vuistslag aan een andere man. Door het incident is het slachtoffer zo goed als helemaal blind aan het linkeroog en kan hij ook zijn job als koerier niet meer uitoefenen. De rechter heeft nu een deskundige aangesteld die voort moet onderzoeken of de schade aan het oog volledig veroorzaakt is door de slag of dat ook een val mee aan de basis kan liggen.

Theo Derkinderen

De feiten speelden zich af op de Geerdegemvaart, vlak bij de Tervuursesteenweg. David V. en enkele vrienden zaten er samen op een bank en dronken er wat. Aanvankelijk leek alles vlot te verlopen, tot een van de aanwezigen een opmerking maakte over de broek van de vriendin van V. “Hij heeft gezegd dat een jeans met scheuren tegenwoordig al duurder is dan een broek zonder scheuren. Dat was voldoende voor David V. om recht te veren en twee keer uit te halen richting mijn cliënt. Eén klap kon hij nog afweren, maar de tweede was wel raak. Hij kreeg een vuistslag op zijn linkeroog”, vertelde advocaat Jeroen Nijs namens het slachtoffer.

De man zelf woonde het proces niet bij omdat het voor hem te moeilijk was. “De gevolgen waren dan ook dramatisch. Aan het linkeroog is de Mechelaar zo goed als blind. Hij was chauffeur voor een medisch labo, maar door het voorval is hij noodgedwongen moeten stoppen met die job. Het incident heeft dan ook een enorme impact op het leven van mijn cliënt.”

Gevallen

Beklaagde David V. gaf toe dat hij een klap had uitgedeeld. “Maar er is meer gebeurd. Na het incident heeft meneer V. het slachtoffer nog op zijn bromfiets helpen te kruipen, zodat hij kon vertrekken. Een eindje verderop is hij ten val gekomen. Op zijn linkeroog”, pikte advocaat Boris Reynaerts in. “Wij vragen om een deskundige aan te stellen om na te gaan welke impact de val op het oogletsel heeft gehad. Is de schade alleen veroorzaakt door de slag of heeft ook de val er iets mee te maken? Dat is voor ons cruciaal om te weten.”

De zaak kwam eind november al voor de rechtbank, maar toen liet David V. verstek gaan. Hij liep toen drie jaar effectieve celstraf op en moest aan het slachtoffer 25.000 euro schadevergoeding betalen. Tegen die uitspraak tekende de man verzet aan.

Deskundige

De rechter heeft nu een deskundige aangesteld om het oog van het slachtoffer te onderzoeken en om te kijken hoe de schade kan veroorzaakt zijn. Door de slag, door de val of door een combinatie van beide factoren. In afwachting van dat resultaat moet V. al een voorlopige schadevergoeding van 7.500 euro betalen. De celstraf van drie jaar en boete van 1.600 euro zijn voorwaardelijk. Zo moet V. zich laten behandelen voor zijn alcoholverslaving, moet hij zich onthouden van alcoholmisbruik en een gedragstraining rond agressie volgen. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen