De winnaars van de wijkbudgetten 2023. © JAA

Wijkbudget verdeeld over bijenhotel, basketbaldoel en verfraaiing straat

Wijnegem -

Het lokaal bestuur van Wijnegem houdt ook in 2023 bewust 10.000 euro vrij voor kleine projectjes die buurtbewoners zelf aanvragen. Voor de tweede editie viel de keuze op het bijenhotel van de Zandstraat, het basketbaldoel van de Wijngaardstraat en Vuurkruisenlaan en meer groen in de Ganzenweg.

 Burgemeester Leen Wouters (N-VA) en schepen van Leefbaarheid Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!) ontvingen in het gemeentehuis een delegatie van de bewonersgroepen die hun kans hadden gewaagd om een stukje van het Wijnegems budget binnen te halen.

“Tijdens Wijnegem Autoluw ontstond onder de bewoners van onze straat het idee om een bijenhotel te plaatsen op de hoek van onze straat en de Beukenlaan”, vertelt Hilde Verlinden van de Zandstraat. “Toen nog meer mensen dit idee bleken te steunen, hebben we ons kandidatuur gesteld. We willen ons pleintje hiermee vrolijker en gezelliger maken. Tegelijk willen we passanten ervan bewust maken dat ze hun snelheid moeten aanpassen. Dat kan door ons bijenhotel uit te rusten met de boodschap ‘Graag Traag’. Die is dus niet bedoeld voor de diertjes, die hopelijk wel veel honing zullen produceren.”

Hilde Verlinden en Jan Bombeke van de Zandstraat met schepen Tom Tachelet. © JAA

De Zandstraat krijgt 535 euro toegewezen. 2.200 euro gaat naar Laura Spaepen en Lu Bresseleers van ‘Het weggeske’, een gezellige buurt tussen de Wijngaardstraat en Vuurkruisenlaan.

“Er staat daar een basketbalpaal die na dertig jaar helemaal opgespeeld is”, vertelt Laura. “De plek blijft over de generaties heen nochtans populair. Het is echt een geliefkoosde ontmoetingsplek, die er nu wat verwaarloosd bijligt. Eens aangepakt, kan dit plekje bewoners aanzetten tot meer beweging en ontmoeting. Nieuwe belijning zou het helemaal af maken.”

Tom Tachelet, zelf basketbalspeler, kon er helemaal inkomen en beloonde het voorstel met de riante cheque. Hoeveel dat er later naar Martine Meues, Ilse Goris en Sofie Christiaens zal vloeien in de Ganzenweg hangt af van de concrete plannen voor de herinrichting van dit straatje in Wijnegem-West.

Laura Spaepen en Lu Brusseleers, hier met burgemeester Leen Wouters, kunnen uitkijken naar een nieuwe basketbalpaal voor de plaatselijke jeugd van de Wijngaardstraat en Vuurkruisenlaan. © JAA

“De gemeente zal eerst nog een wegversmalling uitvoeren. We hopen dat hierdoor ruimte zal vrijkomen voor planten, bloemen en struiken die vruchten opleveren zoals frambozen en bramen”, aldus Martine. “Enkele beelden van ganzen – een referentie naar onze straatnaam – zou het geheel een artistiek tintje kunnen geven. Een infobord waarop bewoners boodschappen voor elkaar kunnen uitwisselen, is nog een ander voorstel.

Terwijl de nieuwe laureaten het glas hieven met de burgemeester en schepenen op hun selectie, is in andere wijken momenteel al te zien dat het wijkbudget geen dode letter blijft. Zo werd in de Krommelei een betonnen pingpongtafel geplaatst. In de wijk Zevenbunder volgen de gevraagde speeltoestellen dit jaar. En in ’t Gasthuis vindt nu maandelijks een autodeelcafé plaats, om zoveel mogelijk Wijnegemnaren te informeren over en stimuleren tot gedeelde mobiliteit.

“Inwoners met nog meer frisse en duurzame ideeën voor de eigen buurt, kunnen die tot 1 november indienen. Zo kunnen nog meer woonbuurten evolueren naar leefbuurten”, aldus Tom Tachelet.(jaa)

De pingpongtafel in de Krommelei was vorig jaar één van de laureaten. Ze staat er intussen. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners