Tino Ruyters, directeur van Free Clinic, is positief verrast dat één derde van de bevraagden gewonnen is voor legalisering van drugs. © Concentra

Directeur Free Clinic Tino Ruyters: “Pak drugsorganisaties hard aan, maar repressief optreden tegen gebruikers werkt niet”

Antwerpen -

Bijna negen op de tien bevraagde Antwerpenaars vindt dat meer moet worden ingezet op drugspreventie. “Het klopt dat er in ons land te weinig middelen gaan naar drugspreventie”, zegt Tino Ruyters, directeur van Free Clinic, een vzw die laagdrempelige hulpverlening aanbiedt, onder meer rond drugsgebruik.

Sacha Van Wiele

Uit de bevraging van het onderzoeksbureau IVOX blijkt dat Antwerpenaars daadwerkelijk meer aandacht vragen voor preventie. Daarnaast moet volgens de bevraagden ook het bezit en gebruik van drugs zwaarder worden bestraft. Maar ook blijkt dat 34% voorstander is van de legalisering van drugs in de strijd tegen de drugscriminaliteit.

LEES OOK. Exclusieve enquête: kwart Antwerpenaren zegt anders te gaan stemmen door drugsgeweld

“De criminaliteit, die we vandaag zien in Antwerpen, is onaanvaardbaar”, zegt Tino Ruyters. “Daar moet hard tegen worden opgetreden. Alleen ga ik niet mee in de roep om harder op te treden tegen drugsgebruikers, want dat werkt niet. Het effect hiervan is minimaal. Het schrikt alleen mensen af die overwegen om drugs te gebruiken of occasioneel drugs gebruiken. Onderzoeken toonden al aan dat repressief optreden tegen drugsgebruikers niet zorgt voor minder drugsgebruik, zeker niet in het chronische drugsgebruik. Het stigmatiseren van deze gebruikers heeft als gevolg dat drugs worden ingeruild voor alcohol. Bovendien zitten mensen met een chronische drugsverslaving in een sociaal zwakkere positie. Zij hebben het geld niet om die hoge boetes te betalen.”

Legalisering

Dat er meer moet worden geïnvesteerd in preventie, onderschrijft Ruyters volledig. “Van alle middelen die worden ingezet in de strijd tegen drugs gaat slechts 1 à 2% naar preventie. Dat is veel te weinig. We hebben gewoon te weinig preventiewerkers.”

“Volgens deze bevraging is 55,3% tegen de legalisering van drugs, maar wat mij positief verrast, is dat toch 34% wel voorstander is. Ik snap dat er, gezien de huidige context, geen groot draagvlak is voor legalisering, maar volgens mij is het wel de richting waarin we moeten evolueren”, aldus Ruyters.

“In de strijd tegen drugs zijn er al heel wat inspanningen geleverd, maar niet met het gewenste effect. Misschien moeten we het geweer eens van schouder veranderen en de legalisering durven te bekijken. Het is net omdat deze producten illegaal zijn dat er zoveel geld mee te verdienen valt door criminele organisaties. De mens stelt nu eenmaal problematisch gedrag. De vraag is hoe we daar pragmatisch mee moeten omgaan. Een derde van de Antwerpenaars komt blijkbaar tot dezelfde conclusie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER