Liesbeth tijdens haar verjaardagsfeest vorige zomer. © Ward Bosmans

Bornem verliest met Liesbeth ‘moe’ Hulstaart (84) een horeca-monument: haar café Zates is sinds 1838 in handen van dezelfde familie

Branst -

Liesbeth ‘moe’ Hulstaart (84) van café Zates in Branst (Bornem) is niet meer. De bekende cafébazin overleed maandagochtend nadat ze vorige week in het ziekenhuis werd opgenomen. Ongeveer iedereen in Klein-Brabant kent café Het Koningsrek, in de volksmond ‘bij Zates’ genoemd. De herberg is al sinds 1838 in de handen van dezelfde familie.

Ward Bosmans

“Maandagochtend is ons moe stilletjes heengegaan”, zegt haar zoon Benny Borghys. “Ze was al een tijdje op de sukkel met haar gezondheid. Vorig jaar brak ze nog haar beide heupen en vorige vrijdag was ze opnieuw gevallen. De artsen stelden toen ook vast dat er een obstructie was in een ader. De voorbije dagen ging het snel achteruit met haar gezondheid en was er altijd iemand van de familie bij haar aanwezig.”

Drie lokale fanfares brachten de voorbije zomer een eerbetoon aan ‘ons moe’. © Ward Bosmans

Monument

De voorbije zomer kreeg Liesbeth nog een eerbetoon van drie lokale fanfares voor haar 84ste verjaardag. Ze was toen net ontslagen uit de kliniek nadat ze eerder haar heup had gebroken. Ze was in die periode nog vastberaden om verder te doen als cafébazin. “Tot hiertoe doe ik het nog altijd even graag als vijftig jaar geleden. Zolang het kan, wil ik dit blijven doen. De tijden zijn natuurlijk veranderd ten opzichte van toen, maar ik heb nog niet meteen plannen om op pensioen te gaan”, zei ‘de moe’ in augustus van vorig jaar nog aan onze reporter. Tijdens de weekdagen stond Liesbeth meestal nog zelf achter de toog. In het weekend kwamen haar kinderen een handje toesteken.

184 jaar in dezelfde familie

Herberg het Koningsrek, gevestigd in de Bovenstraat 152 in Branst, bestaat al 184 jaar en is sinds het begin altijd in dezelfde familie gebleven. De zaak ligt naast een lang recht stuk van de Schelde. Vroeger was er ter hoogte van het café een inham waar schepen hun lading konden laden en lossen. Vandaar de naam Koningsrek. In de lange geschiedenis van Zates kwamen er bekende mensen als zanger Arno Hintjens over de vloer en zelfs Vlaanderen Vakantieland hield er halt.

Wie dat wenst, kan op donderdag 19 januari tussen 17u en 19u het stoffelijk overschot van Liesbeth komen groeten in haar café Zates. Ook de afscheidsviering vindt er plaats op zaterdagnamiddag om 14.30u.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen