Passant Daniel vindt dat het infobord nabij de kerk van Putte goed opvalt. © Joren De Weerdt

Vijf gemeenten willen omgeving van verzamelcontainers properder houden: “Storend als er afval rond staat”

Putte, Bornem, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek -

Afvalintercommunale Ivarem start met een sensibiliseringsproject tegen sluikstorten in samenwerking met Mooimakers en de gemeenten Bornem, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. Ze roepen de inwoners onder andere op om mee een oogje in het zeil te houden aan glasbollen, textielcontainers en ondergrondse containers.

Bert Provoost

Sluikstorten blijft een hardnekkig probleem, ook aan glasbollen, textielcontainers en ondergrondse containers waar afval centraal ingezameld wordt. Vijf Ivarem-gemeenten starten daarom met een sensibiliseringsproject dat daar voor een stuk verandering in moet brengen.

De interactieve borden moeten de aandacht trekken en verwijzen door naar een website via een QR-code. © Joren De Weerdt

Samen gaan ze voor ‘een proper plaatje’. Er zal gewerkt worden met interactieve borden en boodschappen op de grond om burgers aan te manen om geen afval achter te laten of te sluikstorten naast de verzamelcontainers in de gemeenten Bornem, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Tegelijk worden burgers ook opgeroepen om sluikstortvrijwilliger te worden en de verzamelcontainers actief mee in het oog te houden. Zij kunnen zich online melden via een formulier.

Camera’s

Voortaan kunnen burgers ook melding maken van sluikstort aan verzamelcontainers via de website www.ivarem.be/netheid, een pagina die via een QR-code ook vermeld staat op deze grote infoborden. Zo kan de rommel snel opgeruimd worden. Op deze manier wil Ivarem ook een goed zicht krijgen op de locaties waar in de gemeenten veel aan sluikstort wordt gedaan. Er kunnen op die plekken dan verdere acties ondernomen worden zoals het op termijn inzetten van mobiele camera’s.

Met de netheid valt het hier vandaag goed mee, maar dat moet zo blijven. © Joren De Weerdt

Daarmee is de kous nog niet af. Alle buurtbewoners ontvangen van Ivarem een flyer en een raamsticker waarmee ze hun engagement voor een propere buurt in de verf kunnen zetten. Er is ook nog een wedstrijd waarbij mensen die aan de infoborden een opgeruimd zelfportret nemen een duurzame prijs kunnen winnen.

Onder andere in Putte staat het grote infobord al op zijn plaats, aan de ondergrondse afvalcontainer aan de kerk. Voorbijgangers vinden het goed dat er extra ingezet wordt op sensibilisering. “Ik passeer hier meermaals per dag met mijn hondje en af en toe zie ik hier inderdaad afval naast de container staan. Dat is natuurlijk storend en het zou niet mogen gebeuren. Al moet ik ook zeggen dat het op deze plek al bij al nog meevalt. Toch zou het goed zijn als mensen beseffen dat ze niet zomaar overal iets mogen achterlaten. Niet naast containers en ook niet ergens anders. Het infobord valt alleszins op”, zegt passant Daniel Swiggers (54).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners