Eén van de foto’s die een award opleverde. © David Torres

David Torres beste Belgische huwelijksfotograaf in prestigieuze wedstrijd ‘Masters of Wedding Photography’: “Ongelofelijk, ik word er stil van”

Burcht, Zwijndrecht -

Burchtenaar David Torres mag zichzelf het komende jaar de beste huwelijksfotograaf van het land noemen. In de Masters of Wedding Photography, een wedstrijd die op zoek gaat naar de nummer één bruidsfotograaf in de Benelux, eindigde hij als eerste Belg op de zesde plaats. “Op zo’n manier erkenning krijgen voor je werk is reuzefijn”, aldus de fotograaf.

Laurens Van Aert

“Het voelt onwezenlijk. Dit had ik niet meteen zien aankomen. Ik word er zelfs een beetje stil van, en dat als ADHD’er”, grinnikt David Torres. De bescheiden huwelijksfotograaf maakt wel meteen een kanttekening bij de einduitslag. “In België lopen er zo veel goede huwelijksfotografen rond. Om de wedstrijd te kunnen winnen, moet je actief deelnemen. Dat doet niet iedereen, dus is het allemaal wat relatief.”

David gaat telkens creatief aan de slag. © David Torres.

En toch mag David trots zijn op prestatie. In 2022 stuurden maar liefst 250 professionele huwelijksfotografen uit de Benelux in totaal meer dan 8.000 foto’s in. “Elke drie à vier maanden mochten we een selectie van onze beste foto’s doorsturen naar een externe professionele vakjury. Stuk voor stuk mensen met kennis van zaken. De juryleden reikten awards uit aan de foto’s die ze goed vonden.”

Huwelijksfoto van David in het Centraal Station. © David Torres.

“Fotografen moeten bewijzen dat ze topkwaliteit kunnen leveren bij verschillende bruiloften doorheen het jaar”, vertelt organisator Christiaan de Groot. Je wint dus niet op basis van één foto, maar wel uitgaande van het aantal awards die je in de wacht sleept in twaalf maanden tijd.

Welk terrein dan ook, David weet er wel raad mee. © David Torres.

“Uiteindelijk haalde ik elf awards in huis, goed voor een zesde plaats in het eindklassement.” De eindzege ging naar een Nederlander, maar David sloot het jaar wel af als eerste Belg. “Dat is een fijne blijk van appreciatie voor mijn werk. Het is de eerste keer dat ik bewust heb meegedaan en had nooit verwacht om meteen in de prijzen te vallen. Maar kijk, het is een geweldige beloning.”

Inspireren met beelden

Met de wedstrijd wil de organisatie de bruidsfotografie in de Benelux verbeteren. Dat doet ze door een community te creëren van fotografen die elkaar inspireren met beelden en creativiteit. Daarnaast hoopt ze bruidsparen te laten zien waar het om gaat in de bruidsfotografie: échte momenten vastleggen die nog generaties lang gewaardeerd zullen worden.

David Torres. © David Torres

Volgens de goedlachse fotograaf is zo’n bekroning dan ook een leuk extraatje om nieuwe klanten aan te trekken. “Je wint geen materiële prijs, maar het is fijn om mee te geven vertellen aan mensen die willen samenwerken. Of ik volgend jaar opnieuw deelneem? We zien wel, ik kan hier wel gewend aan geraken”, lacht David besluitend.

Benieuwd naar het werk van David? Check zijn foto’s op zijn website:

www.david-torres.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners