Burgemeester Frank Gys omringd door andere Wommelgelnaren in het Brieleke, op de nieuwjaarsreceptie van het lokaal bestuur. © Koen Fasseur

Burgemeester Frank Gys (N-VA): “Liever samenwerken met Ranst en Wijnegem dan veertiende district van Antwerpen te worden”

Wommelgem, Ranst, Wijnegem -

“Wommelgem wil liever ‘diepgaand’ samenwerken met Wijnegem en Ranst dan een dertiende of veertiende district te worden van Antwerpen.” Burgemeester Frank Gys (N-VA) liet op de druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van zijn lokaal bestuur duidelijk verstaan dat er binnenkort geen gezamenlijke persconferentie moet verwacht worden met zijn collega en partijgenoot Bart De Wever.

Jan Auman

Er was jazzmuziek van het Tea Time Combo, vrijwilligers gingen met verse wafels en cake rond, en uit de tapkranen stroomden diverse biersoorten, al was er ook wijn, met en zonder bubbels. Het was drie jaar geleden dat de inwoners van Wommelgem nog eens samen én op kosten van de gemeente konden klinken op een nieuw jaar. Het verklaart wellicht mede de hoge opkomst in het Brieleke. Het twee jaar geleden geopende vrijetijdscentrum, één van de paradepaardjes van de huidige N-VA-Open Vld-ploeg, bleek het ideale decor voor de grootschalige receptie.

“Ik schat zelf dat er toch wel bijna achthonderd mensen op onze uitnodiging zijn ingegaan. Ik sta er zelf wat van te kijken”, aldus de gastheer. Die nam traditiegetrouw de tijd om met veel van de inwoners persoonlijk een praatje te slaan, maar richtte zich op een gegeven moment ook tot iedereen in de zaal met een boodschap die ook bedoeld was voor wie zich buiten het Brieleke en zelfs buiten de gemeentegrenzen bevond.

© Koen Fasseur

Bestuurskrachtmeting

Gys wilde nog niet te fel vooruitlopen op de resultaten van de zelf bestelde bestuurskrachtmeting van Wommelgem, die later deze week bekendgemaakt worden, maar afgaand op de voorlopige resultaten weet ook hij al dat het op lange termijn als klein bestuur ondoenbaar zal blijven om autonoom te bestaan.

“Het fusiethema leeft ook sterk in deze zaal, heb ik al gemerkt. Welnu, ik kan iedereen verzekeren dat er tot en met 2024 geen fusie zal komen tussen Wommelgem en gelijk wie. Ik vind wel dat we de komende twee jaar, voor het aantreden van een nieuwe bestuur en voor de hogere overheid eventueel zelf maatregelen oplegt, nuttig moeten gebruiken om ‘diepgaand’ samen te werken met Wijnegem en Ranst. Het kan zowel gaan over het delen van materieel als personeel.”

“Ik heb het gevoel dat onze buurgemeenten daar zelf ook voor openstaan. We zien dan wel of daar een fusie uit kan voortvloeien. Alleszins liever dat dan een dertiende of veertiende district te worden van Antwerpen. Een Borsbeek-scenario is hier niet aan de orde.”

© Koen Fasseur

Trage weg

Gys wordt gesterkt door het voorlopig gunstige financiële plaatje dat hij met dit kleine lokaal bestuur kan voorleggen: geen schuldenlast en lage belastingen. “We zijn met onze coalitiepartner trouwens het engagement aangegaan om ook de komende twee jaar onze belastingen niet te verhogen”, bracht Gys een toost uit op de goede gezondheid van zijn inwoners en zijn lokaal bestuur.

Toch is er volgens de burgemeester ruimte om te investeren: in een hondenloopzone en speelpleintje in wijk Den Tip bijvoorbeeld, in de afwerking tegen dit najaar van de Dasstraat en Ternesselei, in de realisatie van een trage weg langs de Heyaardstraat om zo fietsend door het bos naar Ranst te geraken en – zeer belangrijk – in de aanleg van een veilige fietsverbinding tussen het centrum en het Laar.

“Een deel van de gronden hiervoor zijn reeds aangekocht. Voor de resterende terreinen wachten we op het rapport over de eventueel noodzakelijke bodemsanering. Hopelijk vallen die resultaten mee zodat we snel aan de slag kunnen voor de aanleg van een fietspad en de aanplanting van een bos op die locatie. De ontwerper voor een nieuw fietspad langs de Oelegemsteenweg stellen we deze maand al aan”, aldus Gys.

© Koen Fasseur

Gezondheidshuis

Frank Gys had nog één concreet nieuwtje in petto voor zijn dorpsgenoten: in april zal in het oude gemeentehuis een lokale gezondheidshuis zijn deuren en kabinetten openen. Een groepspraktijk van minstens twee huisartsen zal van daaruit mee waken en zorg dragen voor de goede gezondheid van de Wommelgemnaren. Die medische zorg is de laatste tijd niet meer zo vanzelfsprekend door het ouder worden en wegvallen van meerdere vertrouwde huisartsen.

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

© Koen Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners