Themabeeld. © RR

Politie plukt 29 bestuurders die onder invloed zijn van alcohol of drugs uit het verkeer

Mechelen, Bornem, Puurs-Sint-Amands, Willebroek -

Bij alcohol- en drugscontroles van de politie Rivierenland afgelopen weekend testten 29 bestuurders positief. 25 van hen bleken te diep in het glas te hebben gekeken, terwijl vier bestuurders onder invloed waren van drugs. Zeven chauffeurs zijn hun rijbewijs voor minstens vijftien dagen kwijt.

Stijn Van de Sande

De politie organiseerde tijdens het afgelopen weekend op verschillende plaatsen op haar grondgebied alcohol- en drugscontroles. Die kaderden in het ‘Weekend zonder alcohol achter het stuur’ en de BOB-wintercampagne. Daarbij werden 1.171 bestuurders gecontroleerd. 29 chauffeurs testten positief. 25 van hen bestuurden hun voertuig onder invloed van alcohol, terwijl vier chauffeurs onder invloed bleken van drugs.

Twee bestuurders waren onder invloed van cannabis. Een van hen had bovendien een gebruikershoeveelheid cannabis op zak en bij de andere was de schouwing van zijn voertuig vervallen. Zij krijgen daarvoor allebei een extra boete. Ook een derde bestuurder werd betrapt op het gebruik van cannabis, maar hij kon geen rijbewijs voorleggen. Zijn bromfiets klasse A werd voor een periode van twaalf uur ingehouden en hij krijgt ook een boete omdat hij al rijdend zijn smartphone gebruikte.

Drugstest geweigerd

“Er was nog een vierde bestuurder die duidelijk tekenen vertoonde van druggebruik”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. “Maar hij weigerde een speekseltest af te leggen. Daarop werd een dokter gevorderd voor een bloedafname, maar ook dat werd door de bestuurder geweigerd. Bij nazicht in onze bestanden bleek dat hij in 2017 ook al eens geverbaliseerd werd voor precies dezelfde feiten. Ook toen weigerde hij een speekseltest en een bloedproef, waarop zijn rijbewijs werd ingetrokken. Hij zal zich voor de politierechtbank moeten verantwoorden.”

Twee bestuurders hadden respectievelijk 2,4 en 2 gram promille alcohol in hun bloed. Ook zij zijn hun rijbewijs voor vijftien dagen kwijt. Een van hen krijgt een extra boete omdat hij een persoon te veel vervoerde in zijn lichte vrachtwagen. Nog twee andere chauffeurs hadden 1,6 gram promille alcohol in hun bloed en kregen dezelfde straf. Een van deze chauffeurs kon bovendien geen verzekeringsbewijs voorleggen en de auto was niet gekeurd. Verder kregen 21 bestuurders een rijverbod van zes of drie uur. Een van hen woont in Slowakije en betaalde zijn boete van 588 euro cash, een andere had zijn rijbewijs niet op zak. Zijn auto werd zes uur geïmmobiliseerd.

Geen rijbewijs

Verder werden er twee auto’s onderschept waarvan de schouwing vervallen was en bleek een bestuurder totaal geen houder van enig rijbewijs. Zijn voertuig werd geïmmobiliseerd en hij zal gedagvaard worden door de politierechtbank. Een andere chauffeur zette zich bij het zien van het controledispositief aan de kant, waarop de passagier wegwandelde. Bij interceptie bleek dat de bestuurder slechts houder is van een voorlopig rijbewijs en dus niet mag rijden tijdens een weekendnacht. Ook de passagier had niet het juiste rijbewijs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners