Fons Penen (met ruiker) met het eerste elftal. Uiterst links op de tweede rij voorzitter Kurt Van Laer met naast hem Fons’ schoonzoon Omer Colement. ©  kma

Fons behoort op zijn 96ste nog tot harde supporterskern Pulle en dat verdient bloemen

Pulle -

KFC Pulle zette zondag voor de belangrijke match tegen KSK Oosthoven Fons Penen in de bloemen. Fons werd op 4 december 96 jaar oud en mist geen enkele thuiswedstrijd. Zijn dochter Rita gaat hem steevast in zijn assistentiewoning in Pulderbos ophalen. De huldiging van Fons bracht groen-wit geen geluk, want voor het eerst dit seizoen verloor de club met 1-2. Gelukkig zit Fons nooit lang in zak en as. “In wel en wee, met d’eerste mee”, is zijn leuze, doelend op de eerste ploeg van stamnummer 5.173.

Kristin Matthyssen

Voorzitter Kurt Van Laer van KFC Pulle had een mooi boeket gekocht om Fons Penen te bedanken. Want een succesvolle voetbalclub bestaat bij de gratie van een trouw supporterslegioen. Fons Penen mag gerust tot de harde kern worden gerekend. Hoewel hij zelf nooit heeft gevoetbald, mist hij geen enkele thuiswedstrijd, en dat zo ongeveer al sinds 1957.

“In dat jaar is Pulle kampioen gespeeld. Maar vroeger kwam ik ook wel al. Mijn ouders hadden een boerderij in de Fatimalaan. Er was altijd wel werk, ik had geen tijd om zelf te trainen of te sjotten. Supporteren is helemaal mijn ding.”

Fons tussen schoonzoon Omer en voorzitter Kurt Van Laer. ©  kma

Sinds vier jaar woont Fons in een assistentiewoning in Pulderbos. De trouwste supporter zit altijd met de rest van de harde kern aan een tafel in de kantine achter het raam. Hij drinkt een koffietje en een Palm, want van Palm blijf je kalm. Dat was zondag na zijn huldiging nodig, want binnen de tien minuten bracht Wout Peeters, zoon van Bob Peeters, Pulle op voorsprong. Fons applaudisseerde en straalde.

Fons Penen (links) met de vaste supporterskliek. ©  kma

Voor de wedstrijd had hij gepronostikeerd dat Pulle met drie goals verschil zou winnen. Zijn favoriete ploeg is dan ook aan een fabuleus seizoen bezig, met tot zondag geen enkele verloren match en slechts negen tegengoals. Spijtig genoeg scoorde Oosthoven nog twee keer. Wat de competitie wel weer spannend maakt, want Pulle en Oosthoven delen nu de leiding. De kans op promotie naar derde provinciale is nog altijd groot.

De U6 mochten met de groten mee het veld op. ©  kma

‘Voke’, want zo wordt Fons genoemd, heeft één dochter, twee kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Zijn achterkleinzoon Matthis Vercammen speelt bij Lierse en zijn andere achterkleinzoon Lex Raeymakers bij Nijlen. “Ik draag altijd mijn sjaal als ik ga supporteren voor Pulle, en vandaag ook speciaal een groene stropdas, die ik wou blijven dragen zolang de zegereeks aanhield.”

Binnen twee weken wordt het dus zonder stropdas, maar met een even groot supportershart. “Als hij honderd wordt, nemen we hem mee naar Real Madrid-Barcelona”, zegt een makker. “Altijd winnen gaat niet hè”, relativeert Fons direct het eenmalig verlies.

De U6 mochten de helden van de eerste ploeg mee naar het midden begeleiden. ©  kma

Wie het vernieuwd Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen gaat bezoeken, kan daar trouwens nog een andere bekende Pulse supporter zien hangen. Kunstschilder Sven Van Dorst portretteerde Staf Peenen, met twee ‘e’s en dus geen familie van Fons, omwille van zijn machtige grijze haren. Spijtig genoeg zonder groen-witte sjaal, anders was het helemaal top geweest in het KMSKA.

Staf Peenen toont zijn portret in het KMSKA. ©  kma

Staf toont zijn portret in het KMSKA. ©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners