©  Isosport

©  BELGA

©  BELGA

©  Isosport

©  BELGA

1 / 5
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

KV Mechelen doet gouden zaak in strijd om het behoud na spektakelstuk tegen KV Oostende

In een knotsgek duel heeft KV Mechelen al bibberend en bevend de drie punten Achter de Kazerne gehouden. Een afgekeurde goal, een geannuleerde strafschop, een rode kaart, drie keer het doelhout en een trio doelpunten: het duel der beide KV’s had het allemaal. Uiteindelijk was het Bates die Malinwa na de gelijkmaker van Bätzner drie gouden punten bezorgde. Oostende blijft achter met een 3 op 15 onder Thalhammer.

Yannick De Boeck

LEES OOK. ONS OORDEEL. KV Mechelen rekende tegen Oostende op sterke Coucke, ook Hairemans op de afspraak

Met het gehijg van Seraing en Zulte Waregem in hun nek konden KV Mechelen, maar vooral KV Oostende de drie punten best gebruiken. Malinwa kreeg een ferme vertrouwensboost door de kwalificatie voor de halve finales van de Croky Cup. Coach Steven Defour voerde één wijziging door: Coucke nam zijn plaats onder de lat weer in. Bij Oostende waren Ambrose, Urhoghide en D’Haese geschorst. Medley en Mebude stonden aan de aftrap.

De regen viel met bakken uit de lucht, al leek het veld er aanvankelijk nog goed bespeelbaar bij te liggen. De thuisploeg werd gesteund door een flink uit de kluiten gewassen tifo ‘Jongerenkern’ van de KVM-fanclub 25/7, al waren het de bezoekers die het best startten. Atanga zwiepte de bal voor doel, Mebude miste zijn kopbal. Dat Malinwa doorgaans sterk is in de omschakeling, etaleerde het duo Schoofs-Storm. De Limburger stuurde zijn ploegmakker diep, maar Phillips kwam gepast uit. Het leek uitstel van executie, want toen Storm mocht voorzetten en Ndicka als een preminiem onder de bal ging, mocht de 1-0 op het scorebord. Of toch niet... De VAR zag hoe Malede met een teennagel buitenspel stond. Zo bleef de brilscore op het bord.

©  BELGA

Mechelse druk wordt opgevoerd

KV Mechelen bleef voor het succesrecept van de beker kiezen: met verzorgd voetbal de vijandige afweergordel doorbreken. Én met de infiltraties van rechtsachter Walsh. De bekerheld van woensdag - bediend door een leep tikje van Hairemans – besloot randje kleine zestien over. De bezoekers gaven veel ruimte weg achteraan, maar KVM liet na dit af te straffen. Zo werd een voorzet van Malede knullig onderschept, de vrijstaande Da Cruz fulmineerde terecht richting Israëliër. Malinwa schakelde een versnelling hoger: Da Cruz stuitte op Phillips, Van Hoorenbeeck werd in de herneming afgeblokt. Deden de Kustboys dan niets? O jawel, een plaatsballetje van Amade plofte via onderkant lat weer in het veld. Geel-rood haalde opgelucht adem. Zo viel er best wel wat te beleven gedurende het eerste halfuur.

VAR bederft Mechelde pret (bis)

Toen Schoofs na een eigen hoekschop lullig het leer inleverde en de Mechelse defensie volledig weg was, mocht Atanga alleen op Coucke afgaan. De Ghanees was in de heenmatch nog goed voor twee treffers, maar dit keer kwam Coucke als winnaar uit de bus. Aan de overkant liep Rodin de doorgebroken Malede van de sokken. Strafschop oordeelde de Oostendse ref Jan Boterberg. De VAR vergalde echter alweer de Mechelse pret. Opnieuw gooide die vervloekte teennagel van Malede roet in het eten: buitenspel. En wat werd er slecht verdedigd vanavond! Nu was het Hairemans die moederziel alleen voor Phillips kwam. Het Oostendse sluitstuk hield zijn netten schoon. Toch kon het West-Vlaamse geluk niet blijven duren. Toen Da Cruz een ontzette vrije trap van Hairemans opviste, was Phillips eraan voor de moeite. En de Mechelse fans konden gerust zijn: nu telde het doelpunt wél. Oostende stak voor rust nog één keer zijn neus aan het venster, maar de voorzet van Mebude leidde niet tot succes.

©  BELGA

KV Mechelen is noorden kwijt

Thalhammer trok tijdens de rust zijn conclusies uit de lamentabele vertoning van zijn verdediging en slachtofferde Medley voor ancien Capon. De met rood flirtende Rodin mocht blijven staan. Net als in de eerste helft was de eerste kans voor KVO. Mebude zette voor, Atanga devieerde, Coucke pakte. Even later werd de Mechelse doelman geholpen door de paal toen Mebude mocht aanleggen. KVM leek helemaal het noorden kwijt. Coucke moest alles uit de kast halen om Ndicka van de gelijkmaker te houden. In de daaropvolgende fase kopte Schoofs op de eigen doelpaal, Coucke veegde de terugkaatsende bal in extremis van de doellijn. Zo bleef het een knotsgekke partij.

Defour grijpt in met twee wissels

Defour moest ingrijpen en deed dat ook. Malede en Da Cruz out, Van Hecke en de herstelde Mrabti in. Een ingreep die niet meteen zijn vruchten afwierp. Sakamoto baande zich een weg door de thuisdefensie, Bates stapte uit en Bätzner kwam alleen voor Coucke. De Mechelse uitblinker tot dusver was nu wel geklopt. Ongezien hoe slap Malinwa uit de kleedkamer was gekomen. Een flauw schotje van een onherkenbare Schoofs, meer deed geel-rood niet. Oostende bleef oprukken, al kreeg het geen loon naar werken. Integendeel. Toen Hairemans een hoekschop op het hoofd van Bates schilderde, was het bingo. Een tot dan sterke doelman Phillips zag er niet bepaald goed uit in die fase.

©  Isosport

De Kustboys terug naar af en dat waren ze helemaal toen Mebude zijn noppen in het been van Bates plantte. Rood en KVO met tien. Toch bleven de bezoekers er in geloven. Bätzner besloot voorlangs, waarna Soelle Soelle bijna de jongste doelpuntenmaker ooit van KVM werd. Gescoord werd er niet meer, waardoor Oostende met een 3 op 15 onder Thalhammer achterblijft en in de degradatiezorgen blijft. Malinwa heeft met de bekerkwalificatie in Kortrijk en een gouden driepunter een deugddoende week achter de rug.

    MEER OVER KV Mechelen