©  RR

DE WEEK VAN Patrick. Te voet naar het winkelcentrum

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Patrick Van de Perre

Wie bij de UAntwerpen werkt, mag beroepshalve niet langer meer het vliegtuig nemen voor een buitenlands congres of werkbezoek. Althans toch niet wanneer de bestemming op minder dan 700 kilometer van ’t Stad ligt.

Het is een maatregel die zonder enige twijfel tot hoon, cynisme en andere vormen van negatieve commentaar zal leiden. U kent de argumenten ondertussen wel, van te duur en te langzaam tot waar bemoeien ze zich mee en zijn ze daar nu helemaal zot geworden in dat Antwerps kenniscentrum van lik me vestje.

Niettemin applaus voor de UAntwerpen. Omdat ze in ieder geval de moeite nemen om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het klimaat, dat wereldwijd op zijn laatste benen loopt. Applaus omdat de UAntwerpen een verregaande en ongetwijfeld niet altijd even praktische maatregel verkiest boven genoegzaam achterover leunen.

Is dit dan voldoende? Bijlange na niet. Laten we zeggen dat het niet meer is dan een druppel op een hete aarde. Maar zo gaat het altijd, veranderingen komen doorgaans te traag op gang en voortschrijdend inzicht is een werkje van lange adem. Laat het andere bedrijven en instellingen er ondertussen niet van weerhouden om gelijkaardige maatregelen te nemen.

Grand Bazar

Ondertussen was er deze week ook nieuws over de Grand Bazar. U weet wel, het winkelcentrum in het hart van de stad, te midden van… nog veel meer winkels. Eigenlijk hoort zulk een onding thuis is de periferie, waar alles onder één dak geldt als het summum van een dagje uit. En gemakkelijk dat dit is.

Het Grand Bazar Shopping Centrum is een relikwie uit de jaren 90 van de vorige eeuw. Ontsproten uit het brein van iemand die dacht dat de echte Grand Bazar vervangen door een klinische koopgoot de Antwerpenaar heil zou brengen.

Maar goed, daar gaat het allemaal niet over. Het complex is overgenomen door een kapitaalkrachtige groep van een ander bedrijf met veel centen. Waardoor het Hilton Hotel kan uitbreiden, er minder leegstand is in wat van het winkelcentrum zal overblijven en nog een paar dingen.

Of er ook daadwerkelijk iets gaat veranderen is dus zeer de vraag. Behalve dan dat er misschien zaken gedaan kunnen worden met de eigenaar van de Boerentoren. U kent hem, de flamboyante Fernand Huts. Iets van de twee landmarks met elkaar verbinden. Weet je, laten we maar gewoon wachten op wat gaat komen. Of niet komt.

Firdaous

Leuk en aardig allemaal en goed om te weten voor elke betrokken Antwerpenaar. Ware het niet dat deze week werd overschaduwd door wat we de kroniek van een aangekondigd drama zullen noemen. De totaal zinloze dood van de 11-jarige Firdaous. Vermoord door kogels gedrenkt in geldzucht en normloosheid.

Firdaous zal een vogeltje zijn in het paradijs zei islamdocent Mohamed Amin Chaib vrijdag in Gazet van Antwerpen. Een vogeltje dat veel te vroeg gevlogen is. De gedachte dat het meisje in het paradijs verblijft, is wellicht de enige manier voor haar ouders om het leed dat de drugsmaffia hen heeft aangedaan te dragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER De Week van