Elke Cuypers staat in het nieuwe deel van haar huisgalerij waar de permanente collectie hangt. © Chris Van Rompaey

Vergrote Huisgalerij Art Uur in Lier heropent met eerste tentoonstelling

Lier -

Elke Cuypers opende in september 2019 in de Lisperstraat 60b Huisgalerij Art Uur. Na slechts twee tentoonstellingen zorgde corona voor een onverwachte sluiting. Maar nu staat Elke er terug in de dubbel zo grote galerieruimte. “Kunstenaars die hier tijdelijk tentoonstellen, kunnen na afloop een werk naar keuze in mijn permanente collectie hangen. Zeker voor beginnende kunstenaars is dit een extra troef”, weet Cuypers.

Chris Van Rompaey

“Ik nodig in mijn galerie om de twee maanden een kunstenaar uit. Daaraan kwam in het voorjaar van 2020 abrupt een einde toen ik wegens corona moest sluiten. Toen we later, onder strenge covidmaatregelen, de deuren toch weer mochten openen, stelde ik vast dat de interesse van zowel kunstenaars als bezoekers vrij behoorlijk was. Dat deed me beslissen om de galerie uit te breiden, iets wat door het wachten op allerlei vergunningen wel langer duurde dan ik had gehoopt”, vertelt Elke Cuypers.

“De werkzaamheden liggen nu achter me en het resultaat is een dubbel zo grote galerie. Ik heb ze namelijk met een nieuwbouw uitgebreid. Kunstenaars die hier tijdelijk tentoonstellen, kunnen na afloop een werk naar keuze in mijn permanente collectie, in de nieuwbouw dus, hangen. Zo blijven ze een voet in huis hebben en kunnen ze blijven verkopen. Zeker voor beginnende kunstenaars is dit een extra troef, wat ik weet zelf hoe moeilijk het is om een goede exporuimte te vinden.”

Elke Cuypers maakte van de gelegenheid gebruik om ook het atelier op de eerste verdieping te vergroten. Daar geeft ze wekelijks teken- en schilderles, en workshops op zaterdag. “Maar je kunt het atelier ook huren om zelf workshops te komen geven. Ik stel bovendien het atelier en de galerie ook ter beschikking voor vergaderingen en teambuildings”, benadrukt Elke Cuypers.

David Saul Ausloos bij enkele van zijn werken. © Chris Van Rompaey

De vergrote Huisgalerij Art Uur opent op zaterdag 14 januari met de tentoonstelling Neon Apocalypse. Deze expo is het eindpunt van een onderzoek door kunstenaar David Saul Ausloos, lesgever in de Beeldacademie Lier, naar enkele persoonlijke fascinaties: sprookjes als symbool voor universele emoties en de delicate balans tussen onschuld en donkerte.

“Mijn fascinatie voor sprookjes kreeg ik van mijn moeder mee. Die nam me, toen ik klein was, mee naar buurtcinema’s waar ze obscure, oosterse sprookjesfilms schenen. Die waren steeds iets gelaagder dan hun Amerikaanse tegenhangers. Mijn doel is de toeschouwer uit te dagen langer naar mijn werk te kijken. Wat concreet wordt afgebeeld, mag dan helder zijn, de schemering onder de ogenschijnlijk zachte beelden openbaart zich pas na een eerste vluchtige blik.”

Neon Apocalypse is te bezoeken tot 11 februari, van donderdag tot zaterdag van 10 tot 18u en elke eerste en derde zondag van de maand van 14 tot 17u.

www.huisgalerij.art-uur.be, www.art-uur.be

© Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER