De vergadering met de leden van De Brakken en vertegenwoordigers van de ambachtelijke smedersgilde van België. ©  Danny Huygen

Heemkring smeedt akkoord om na bakhuis ook oude smidse op te richten aan molen

Oelegem -

Heemkundige kring De Brakken breidt zijn ambities om een levend, ervaringsgericht heemerf te maken, verder uit. Na de realisatie van het bakhuis, de verhuis van de kapel en de restauratie van de wieken zal het molenerf nu nog verder worden verfraaid met een oude smidse. De ambachtelijkse smedersgilde van België, kortweg Smedersgilde vzw, kwam mee afspraken smeden. De heemkring krijgt onder meer de werktuigen van de overleden Wiekevorstse smid Jozef Van den Vonder.

Kristin Matthyssen

Heemkundige kring De Brakken wil een levend, ervaringsgericht heemerf, geen ‘boekenheemerf’. Met de hulp van veel vrijwilligers verrees er al een bakhuis waar vers brood gebakken wordt in een met mutsaarden of takkenbossen heetgestookte oven.

John Van de Velde, voorzitter van De Brakken, heeft nu opnieuw goed nieuws. “We zaten zopas samen met de Smedersgilde vzw en hakten de knoop door om een oude smidse te bouwen. Geen hoef- of kunstsmederij, maar een echte smidse zoals vroeger. Via de familie krijgen we veel materiaal van de overleden Jos ‘de Smed’ Van den Vonder uit Wiekevorst. Zij willen liefst dat het alaam van hun vader in een museumsetting zal herleven. We hebben de knoop nu doorgehakt om dat waar te maken. We gaan de schenking dus aanvaarden en tijdelijk opslaan hier in de buurt tot onze smidse af is.”

©  Danny Huygen

De smidse zal niet voor commerciële doeleinden maar voor demonstraties worden gebruikt. Er zijn ook al contacten met de leraar smederij van het VTI Zandhoven om er met de leerlingen later eventueel naartoe te komen. Samen met de ambachtelijke smedersgilde van België werd besproken welk materiaal er allemaal nodig is en welke administratieve en technische stappen ze verder gaan ondernemen. “We zijn blij met de kennis van de smedersgilde”, zegt Van de Velde. “De bedoeling is om cursussen smeden aan te bieden aan scholen, geïnteresseerde burgers en verenigingen.”

De Smedersgilde kennen de Ranstenaren ook van de Sint-Elooisviering aan het kerkje van Millegem waar ze jaarlijks demonstreert boven een open vuur.

Wie de blaasbalg en ander antiek alaam van de smidse van Wiekevorst eens wil bekijken, kan op YouTube ‘De smid van Wiekevorst’ intikken. (kma)

©  Dirk Vertommen

Een foto uit de oude doos van een typische smidse. ©  if

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners