ANTWERPEN LIVE. Eerste van 18 sociale woonblokken op Linkeroever gerenoveerd: “Eerste reacties waren al positief”

“Als je op de Scheldekaaien gaat staan, ga je over twintig jaar een heel ander zicht krijgen”, dat zegt Jan Hendrickx, woordvoerder van Woonhaven over de renovatie van de achttien sociale woningen op Linkeroever. Het eerste gebouw is gerenoveerd en in een volgende fase zijn de andere gebouwen aan de beurt.

emke

Het Europapark op Linkeroever moet binnen vijftien à twintig jaar helemaal vernieuwd zijn. In totaal gaat het om achttien appartementsgebouwen en 2.700 woningen in totaal. Het eerste gebouw is intussen al gerenoveerd. “De eerste bewoners waren al enthousiast, we kregen verschillende positieve reacties”, aldus Hendrickx.

De andere gebouwen worden in verschillende fases vernieuwd. “Er wonen nog mensen, daar moeten we een andere woning voor vinden. Dat creëert een doorschuifsysteem waardoor het ook wat tijd in beslag neemt.” Wanneer de iconische woonblok, de ‘Chicagoblok’, aan de beurt is en hoe hij eruit zal zien, kan Hendrickx nog niet zeggen.

LEES OOK. Eerste van 18 sociale woonblokken op Linkeroever gerenoveerd: operatie kan nog twintig jaar duren

Niet alleen de gebouwen, maar ook de omgeving zal in een nieuw jasje worden gestoken. “In samenwerking met stad Antwerpen werken we een masterplan uit voor de omgeving. Tegen de lente maken we de plannen bekend.”

Voor de bewoners verandert er niet veel. “De huurprijs is bepaald naar inkomen. Maar is een korting die slaat op de kwaliteit van de woning. Sommige woningen zijn 60-70 jaar oud en daarom krijgen mensen korting”, zegt Hendrickx. Maar omdat het gaat om vernieuwde woningen, daalt de korting. “Daartegenover staat wel dat ze in een energiezuiniger appartement zullen wonen. Dus er zal een effect op de prijs zijn, maar die blijft binnen de perken omdat de energiekosten dalen. Al hangt dat natuurlijk af van de situatie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV