©  rr

Oom van doodgeschoten Firdaous veroordeeld tot 8 jaar celstraf wegens cocaïnesmokkel

ANTWERPEN -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Younes E.B., oom van het doodgeschoten meisje Firdaous en de jongste broer van de vermeende drugsbaron Othman, veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen. De rechtbank beveelt ook zijn onmiddellijke aanhouding.

vdaa, sare

Younes E.B. (28), bijgenaamd ‘El Magico’, moest zich samen met Zouhair L. (28) en de 35-jarige Mechelse Mara D.S. , een medewerkster van een havenbedrijf, verantwoorden voor een mislukt drugstransport van 771 kilo. Zouhair L. werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Mara D.S. kreeg drie jaar met uitstel.

El Magico is de jongste telg van de beruchte familie E.B. uit Borgerhout. In 2016 kwam hij voor het eerst in het nieuws, toen hij werd ontvoerd door Franse gangsters die geld wilden van zijn oudere broer Othman. Younes kon uiteindelijk ontsnappen uit het appartement in Parijs waar hij werd vastgehouden door zijn ontvoerders.

LEES OOK. De familie E.B.: rijker dan Eden Hazard en Kevin De Bruyne samen

In februari 2021 probeerde hij via berichtendienst Sky ECC een uithaling van een lading cocaïne te organiseren. In een groepschat sprak hij met Zouhair L., Mara D.S., een straddler-chauffeur en enkele ‘switchers’. De groep kreeg de weinig verhullende naam ‘Wissel Bakken?????’ In de chats ging het over het zoeken van een container waarnaar een partij cocaïne overgeladen kon worden en die vervolgens frauduleus buitengereden zou kunnen worden. Younes E.B. – die de gebruikersnaam ‘Scorpion’ hanteerde – werd door de andere chatters aangesproken als ‘boss’. De uithaling mislukte, enkele dagen later nam de douane 771,82 kilogram cocaïne in beslag in een container die door havenbediende Mara D.S. als ‘switchbak’ was voorgesteld.

LEES OOK. Mama van doodgeschoten Firdaous (11) reageert: “Mijn broer treft geen enkele schuld”

Tinder

De medewerkster van de rederij was op Sky ECC actief als ‘Cleo’. Toen de speurders bij haar in Mechelen binnenvielen, vertelde ze dat ze de cryptofoon had gekregen van Zouhair L. uit Sint-Niklaas, maar dat ze het toestel ondertussen in een Mechels meer had gegooid. Ze had L. leren kennen via Tinder en ze waren op date gegaan.

Daarna wist hij waar ze woonde en werkte en dat ze twee kindjes had. L. zei haar dat ze voor hem moest werken en bezorgde haar de cryptofoon met Sky ECC op. “In hun eerste contacten stuurde hij dat haar schulden geregeld zouden worden en dat ze goed geld ging verdienen”, aldus de procureur. Volgens hem stelde de expediteur ook zelf containers voor die gebruikt konden worden om drugs in te voeren.

Voor ‘boss’ Younes E.B., die vermoedelijk in Dubai of Marokko opereert, is het niet de eerste correctionele veroordeling wegens cocaïnesmokkel. El Magico moet ook nog vijf jaar gevangenisstraf uitzitten voor zijn rol in de zaak-Masmeijer, waarin hij samenwerkte met de gezochte Mechelse drugsbaas Farhan Bouzambou. Dat is de schoonbroer van Othman E.B., de bekendste van de broers E.B.

LEES OOK. Van showmaster tot veroordeelde cokesmokkelaar: wie is Nederlandse oud-presentator Frank Masmeijer (60) die vrij is na gratie door koning?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen