© Belga

Van berichten op Facebook tot aankloppen met sportzak vol geld en familie bedreigen: zo ronselt drugsmaffia havenpersoneel

Aan de deur staan met een sportzak vol geld, vriendschappelijk mee de kroeg induiken of berichtjes sturen op socialemediakanalen. De cocaïnemaffia haalt een arsenaal versiertrucs uit de kast om havenmedewerkers voor zich te winnen.

grvr

LEES OOK. Drugsbendes viseren zelfs studenten: “Zet niet op je sociale media dat je maritieme logistiek studeert”

Een van de favoriete plaatsen om contact te zoeken met havenmedewerkers zijn socialemediakanalen als Facebook of LinkedIn. Vaak begint het met een amicaal berichtje om al snel over te gaan tot de kern van de zaak: als medewerker X zin heeft om een centje bij te verdienen, dan moet hij dat maar zeggen.

Voelsprieten

Contacteren op sociale media is voor de cocaïnemaffia veruit de veiligste manier om havenpersoneel te verleiden. Maar er wordt ook aangesproken in het echte leven. “Een verre vriend wilde opeens met alle geweld op stap”, getuigde een anonieme havenmedewerker “op een sleutelpositie voor containers” onlangs in deze krant. “Ik vond dat raar. Ik had jaren niets meer van hem gehoord. Maar wij naar Gaarkeuken 110, een bekende kroeg voor wie in de haven werkt, en dan de stad in. Na een paar flessen drank kwam de aap uit de mouw: ‘Ik heb verschillende appartementen en een mooie auto. Zou ge ook zo geen mooie auto willen?’ Hij heeft het nooit met zoveel woorden gezegd, maar wie een beetje voelsprieten heeft en weet welke job ik doe, weet waarover het gaat. Nadien bleef hij ook sturen. Nog drie, vier keer. Ik heb er nooit op gereageerd en nu hoor ik ‘m niet meer.”

Het gebeurt ook minder omfloerst. Soms krijgen havenmedewerkers thuis bezoek van een onbekend iemand met een sportzak vol geld. “Hier zit 50.000 euro in. Als ge volgende week de precieze locatie van onze container kunt doorgeven, dan is dat geld van u.” Soms duwen ze voor het gemak meteen een versleutelde PGP-telefoon in de handen.

“We maken uw kinderen kapot”

Behoorlijk intimiderend allemaal, maar het kan nog erger. Sommige maffiosi weten zelfs naar welke school de kinderen van de havenmedewerker gaan. Of zoals de havenmedewerker in onze krant getuigde. “Ik ken iemand die elke vrijdag op stap ging met zijn grammeke coke. Hij geraakte aan de praat met zijn dealer en vertelde hem langs de neus weg dat hij scheepsplanner was in de haven. ‘Ah, interessant’, zegt die dealer nog. Niet veel later stonden ze voor zijn deur. ‘Binnenkort komt die zending binnen van deze rederij. Gij gaat ervoor zorgen dat die container daar komt te staan. Als ge dat niet doet, dan maken we uw kinderen kapot.’ Ze wisten dankzij de gesprekjes onderling waar zijn kinderen naar school gingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER