© ATV

Zwijndrecht start PFAS-ombudsteam

Zwijndrecht -

Met een financiering van de 3M wordt een PFAS-ombudsteam aangesteld in Zwijndrecht. Het gaat over twee voltijdse en één halftijdse werknemer die zich uitsluitend zullen bezig houden met de communicatie met de burgers over heel het saneringsplan.

Rebecca Van Remoortere

De gemeente Zwijndrecht krijgt heel veel vragen binnen over de plannen rond de geplande saneringen in tuinen en percelen. Die sanering komt er als gevolg van de bodemvervuiling van chemiereus 3M in de gemeente.

“Elke individuele getroffene die geconfronteerd wordt met die saneringen, heeft veel vragen en bezorgdheden. En het is een zekerheid dat, naarmate we dichter bij de uitvoering komen, die vragen zullen blijven komen. Onze dienst Milieu kan die vragen niet alleen bolwerken want het gaat over honderden percelen die gesaneerd worden. Daarom zijn we met 3M overeengekomen om een team aan te stellen om een antwoord te bieden”, zegt schepen van Leefmilieu Steven Vervaet (Groen).

“3M betaalt dat team en wij gingen in een marktbevraging op zoek naar de juiste personen. Daar kwam niets uit, maar we zijn wel op het team gestoten dat in een soortgelijk dossier gewerkt heeft. Er gaan consulenten aan de slag uit het team van site De Naeyer in Willebroek. Daar wordt de woonomgeving ook gesaneerd.”

Op termijn gaat het zo om twee voltijdse en één halftijdse werkkracht. “Zij staan tussen alle partijen in en begeleiden de getroffen eigenaars met al hun vragen. Ze krijgen een mailadres, telefoonnummer en webpagina en zijn ook beschikbaar voor persoonlijke contactmomenten. We zullen op termijn zien of dit genoeg werkkrachten zijn, voor ons is dit ook nieuw”, aldus Vervaet.

Wanneer de saneringen van start gaan, is nog niet afgeklopt. Er moet tegen 1 mei wel al een uitvoerbaar plan klaarliggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV