Een typische Sint-Antoniusviering. Voor de varkenskop zijn er almaar minder kandidaten, daarom is er dit jaar geen echte meer. ©  rds

Eindelijk weer Sint-Antoniusviering aan kerk Millegem, met voor het eerst varkenskop in gebak

Ranst, Millegem -

Na een onderbreking van twee jaar pikken de Millegemvrienden vzw de draad weer op. Naar aloude traditie heeft op zondag 22 januari de jaarlijkse plechtige Sint-Antoniusviering plaats in de kerk van Millegem in Ranst.

Deze viering begint om 9.30u en wordt opgeluisterd door het Sint-Ceciliakoor uit Ranst. Na de viering worden de offergaven buiten aan de kerkdeur per opbod verkocht. Voor het eerst zal er geen verse varkenskop meer zijn, maar eentje in gebak. Tegenwoordig zijn er geen mensen meer die de varkenskop willen of kunnen afkoken om er ‘kop’ van te maken. Gulle offergaven kunnen vóór de viering in het portaal van de kerk worden geplaatst. Vleeswaren (verpakt), fruit, groenten, bloemen, zuivelproducten, wijn, broden: alles is welkom. Daarna kan iedereen komen meebieden. De opbrengst gaat naar de verfraaiing en het onderhoud van Millegemkerk.

Tijdens de verkoop zijn er warme- en verwarmende dranken verkrijgbaar aan democratische prijzen. Het Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories vzw en PARCUM (centrum religieuze kunst en cultuur) willen de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. In het Antwerpse vinden de grootste vieringen in Edegem, Oostmalle, Ranst-Millegem, Sint-Antonius en Zoersel plaats. Deze zaterdag is het al viering op het gehucht Zalfen in Oostmalle. Hier wordt traditioneel wel nog een hele varkenskop en twee halve verkocht. Erevoorzitter van het Zalfencomité en oud-burgemeester Harry Hendrickx koopt meestal de kop. Hij lust graag ‘frut’ en vindt altijd nog iemand om de kop af te koken. (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners