Jo Fermie schept rozijnen uit de grote bokaal. Wie het milieu wil sparen, kan hier verpakkingsvrij winkelen. ©  kma

Shampoo uit vat en pasta in bulk: ook in Broechem kan je verpakkingsvrij winkelen

Broechem -

Afwasmiddel, douchezeep, shampoo, toiletgel, maar ook noten, kokosschilfers, bakbloem en kruiden: in ’t Natuurwinkeltje aan Streep in Broechem kan je op woensdag verpakkingsvrij winkelen. Jo Fermie (47), zelf meester-herborist en aromatherapeut, breidde op vraag van de klanten haar aanbod uit. Sinds de coronapandemie ziet ze dat consumenten bewuster winkelen.

Kristin Matthyssen

Natuurwinkel Leef(je)wijzer of ’t Natuurwinkeltje aan Streep 23 is alleen op woensdag open, maar Jo werkt ook veel op bestelling. “Mensen brengen hun pot of fles binnen en ik laat hen dan weten als ze gevuld is”, vertelt Jo, die ook in het onderwijs werkt.

Samen met haar man begon ze zich sinds de geboorte van haar kinderen meer in een gezonde levenswijze en ecologie te interesseren. “Pas op, we gaan nog steeds naar de dokter als het nodig is, wij zijn niet fanatiek. Maar je begint toch meer de natuurlijke wegen te bewandelen als je kinderen krijgt. In ’t Natuurwinkeltje verkoop ik de typische zaken die je in een natuurwinkel vindt. Maar ook verzorgings- en badproducten en ecologische poetsmiddelen die klanten hier in een eigen bakje kunnen ophalen of die ik overtap in een fles of vaatje. Je kan hier ook noten, rozijnen, cranberries of kokosschilfers verpakkingsvrij kopen.”

Dat scheelt niet alleen voor het milieu en verkleint de ‘plastic soup’, maar je bespaart ineens ook op pmd-zakken. Als meester-herboriste heeft Jo in bruine glazen bokalen heel veel kruiden staan. Je kan ook bloem, suiker, rijst en pasta in bulk kopen. “Er zijn klanten die ineens 15 kilo suiker of 40 kilo bloem bestellen. Momenteel krijg ik veel vraag naar biobrood, maar ik moet nog uitzoeken hoe ik dat kan doen.”

Afwasmiddel, toiletgel, allesreiniger: Jo kan het allemaal uit het grote vat tappen. Dat scheelt veel op verpakkingsmateriaal. ©  kma

Workshop

De meeste klanten komen uit de directe omgeving. Haar man heeft zijn praktijk als gezondheidsbegeleider boven de natuurwinkel. Jo geeft als meester-herboriste ook workshops en die lokken zelfs geïnteresseerden uit het Gentse en Limburg. Voor haar kruidencursussen en wildplukworkshop moet je snel zijn. Natuurlijke verzorging, natuurlijke badproducten maken, ecologisch poetsen: heel veel mensen streven naar een leven zonder “chemische brol”.

’t Natuurwinkeltje is op woensdag open van 10u tot 17u, maar je kan via de website per mail of telefonisch altijd een bestelling doen. “Let er wel op dat ons volledig aanbod niet op de webshop staat”, zegt Jo. “Het verpakkingsvrij aanbod is groter, daarom is het altijd wel nuttig om even binnen te wippen of te informeren naar de beschikbaarheid.”

www.leefjewijzer.be

’t Natuurwinkeltje Leef(je)wijzer in Broechem. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners