Volleybalcoach Gert Vande Broek schuldig bevonden aan grensoverschrijdend gedrag: “Tuchtraad zal zich beraden over sanctie”

Gert Vande Broek (56), de coach van de Belgische nationale vrouwenvolleybalploeg Yellow Tigers, heeft zich wel degelijk schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft het Bondsparket geoordeeld na diepgaand onderzoek en heeft Volley Vlaanderen woensdag bekendgemaakt.

Jonas WithouckBron: Belga

Vande Broek kwam in december 2021 in opspraak toen verschillende (oud-)speelsters hem beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag. Het Bondsparket onderzocht de zaak en oordeelde “dat er wel degelijk sprake is van feiten die als grensoverschrijdend gekwalificeerd dienen te worden”.

Het Bondsparket van Volley Vlaanderen zal de zaak nu aanhangig maken bij de bevoegde kamer van de Tuchtraad. Die zal zich beraden over een eventuele disciplinaire sanctie. De Raad van Bestuur neemt nota van de zaak, maar geeft in een persbericht aan “zich verder van alle commentaar te onthouden totdat de Tuchtraad een oordeel zal geveld hebben”.

De 56-jarige Vande Broek is al bijna zeventien jaar de bondscoach van de Yellow Tigers. Eind 2021 beschuldigden meerdere ex-internationals de trainer van psychisch grensoverschrijdend gedrag in de VRT-documentaire ‘De prijs van de winnaar’. Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) duidde vervolgens topmagistraat Bart Meganck aan voor een onderzoek, maar dat werd snel ingetrokken omdat het Bondsparket van Volley Vlaanderen zelf een onafhankelijk onderzoek startte. Na meer dan een jaar is er nu een uitspraak.

LEES OOK. Yellow Tigers maken bondscoach Gert Vande Broek met de grond gelijk: “Ik ben echt buiten gepest door de coach, stap voor stap”

LEES OOK. Volleybalfederatie steunt bondscoach Vande Broek na harde kritiek van ex-speelsters: “Kennen hem als een topcoach, een voorbeeldfiguur”

©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Volleybal