© ROBtv

School in Vorselaar stopt samenwerking met turnleraar (26) die meisje aanrandde: “Op onze school is er niets gebeurd”

Vorselaar, Herselt -

Het Kardinaal Van Roey-Instituut (KvRi) in Vorselaar beëindigt de samenwerking met turnleraar J.P. (26) uit Herselt. De twintiger werd door de rechtbank in Leuven veroordeeld voor de aanranding van een 15-jarige leerlinge uit Holsbeek, in de periode dat hij nog les gaf in het Montfortcollege in Rotselaar. De twintiger was tot voorbije dinsdag aan de slag in Vorselaar. “Hij vertelde ons dinsdag dat er een vonnis zou volgen, maar op onze school heeft hij perfect gefunctioneerd”, zegt Birgit Mylle, algemeen directeur bij KvRi.

Bart Van den Langenbergh Sam Coremans

Toen een leerlinge in het Montfortcollege in het Vlaams-Brabantse Rotselaar het mentaal moeilijk had, kon ze eind 2020 terecht bij J.P, een leraar lichamelijke opvoeding uit Herselt. Hij bood troostende woorden en advies aan het meisje uit Holsbeek en bood zelfs aan om buitenschools contact te houden via Snapchat.

Van dat vertrouwen maakte hij al snel misbruik. Nadat hij haar thuis afzette na een wandeling probeerde hij haar te kussen. Ze draaide haar hoofd weg, maar de 26-jarige man hield niet op. “Allez, een kusje maar”, vroeg hij nog. Uiteindelijk greep hij haar pols en kuste hij het meisje. Ze liet achteraf weten dat ze dit niet oké vond, maar dat hield de twintiger niet tegen. Op school greep hij in een computerlokaal naar haar schaamstreek. Hij raakte haar ook aan op het achterwerk en begon vaak seksueel getinte gesprekken, waar hij soms foto’s van zijn ontbloot bovenlijf aan toevoegde. De twintiger probeerde ook met zijn hand onder haar trui te gaan. Telkens gaf het meisje aan dat het te ver ging en dat ze het niet prettig vond. Uiteindelijk nam ze een vriend in vertrouwen, die samen met haar naar de school stapte.

De Leuvense rechtbank veroordeelde de leerkracht dinsdag tot een jaar gevangenisstraf met uitstel. De komende drie jaar heeft de man een contactverbod met het slachtoffer en een compleet verbod op samenwerken met minderjarigen. De man is ondertussen al even vertrokken bij de school in Rotselaar.

Samenwerking gestopt

Maar in september 2021 ging hij na enkele opdrachten in andere scholen aan de slag als leraar lichamelijke opvoeding in het Kardinaal Van Roey-Instituut in Vorselaar. Het nieuws van de veroordeling kwam daar binnen als een donderslag bij heldere hemel. “Het betrokken personeelslid heeft ons dinsdag zelf meegedeeld dat er een vonnis zou volgen. In afwachting van de ontvangst van het vonnis hebben we meteen zijn lesopdracht voor onbepaalde tijd opgeschort. Nadat de bevestiging van het vonnis de school bereikte, is er in samenspraak met het schoolbestuur beslist om de samenwerking met de leraar te beëindigen”, zegt Birgit Mylle, algemeen directeur van de secundaire school in Vorselaar. “We hebben woensdag alle ouders op de hoogte gesteld en aan de leerlingen gemeld dat er een vervanger in zijn plaats komt. Ik wil wel benadrukken dat er op onze school helemaal geen feiten zijn gepleegd. De politie kwam enkele maanden bij ons op school wel langs om te polsen hoe de leerkracht functioneerde. Maar we konden over hem alleen maar positief zijn. Er zijn nooit klachten geweest, niet van leerlingen, ouders of collega’s.”

J.P. staat ook als doelman onder de lat bij een Kempense voetbalclub in tweede nationale B. Hij werkte voorbije weekend nog een wedstrijd af bij zijn club.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners