Hussain geeft kleine Louis (5) een nieuwe coupe in Zandhoven. ©  kma

Barbier Mehvan ontvluchtte dertien jaar geleden Syrië en opende zopas zijn derde barbershop

Zandhoven, Zoersel, Malle -

Vlak naast het gemeentehuis opende Barbershop Zandhoven de deuren. Het is al de derde kapperszaak van Mehvan Hassan (30) uit Geel, bekend van Barbershop Mehvan in Oostmalle en Barbershop Zoersel. In 2010 vluchtte hij uit Syrië. Mehvan verbleef een half jaar in het asielcentrum van Lint. Een geslaagd verhaal van integratie dus. Hussain Al Faroek uit Sint-Lenaarts, die zes jaar geleden vanuit Syrië naar hier vluchtte, knipt en scheert de klanten in Zandhoven.

Kristin Matthyssen

Burgemeester Luc Van Hove moet het als baarddrager niet ver meer gaan zoeken. Hij kan zijn kinbehang nu vlak naast de deur laten trimmen. De herkenbare barbierspaal met witte, blauwe en rode strepen draait nu rond aan het pleintje op de Liersebaan vlak voor de oude gemeentehuisgevel naast de optiekwinkel. De inrichting is stoer, met kloeke barbierstoelen en westernachtige ‘bandido wanted’-opschriften boven de spiegels. Hussain Al Faroek uit Sint-Lenaarts hanteert er zonder afspraak de schaar en scheermachines, met zwarte latexhandschoenen aan. Nog wat barberwax in zijn haar en de kleine Louis (5) kan er weer tegenaan.

Barbershop Zandhoven. ©  kma

Hussain kwam zes jaar geleden uit Syrië naar België en spreekt vlot Nederlands. In zijn vaderland werkte hij ook al als kapper. De uitleg over de nieuwe zaak laat hij graag aan zaakvoerder Mehvan Hassan over, die in Oostmalle samen met een collega in zijn barbershop op de Hoogstraatsebaan aan het werk is. Als het heel druk is springt Mehvan in Zandhoven ook bij.

Mehvan Hassan in zijn zaak Barbershop Mehvan in Oostmalle die hij in 2018 startte. Ook de knappe binneninrichting is zijn werk. ©  kma

De Koerd ontvluchtte het noorden van Syrië net voor de burgeroorlog, omdat hij geen soldaat wilde worden onder het regime van Assad. Na een half jaar in het asielcentrum in Lint verbleef hij bijna drie jaar in het Oost-Vlaamse Zele. Daarna woonde hij acht jaar in Antwerpen, maar sinds enkele jaren mag hij Geel zijn thuis noemen.

Mehvan leerde de stiel in Kapsalon Schoten in de Paalstraat bij zijn landgenoot Hassan. De twee verbleven nog samen in Lint. “Hassan is echt een hele goeie barbier. Dankzij hem heb ik veel geleerd. Omdat er vanuit Malle en Rijkevorsel ook klanten helemaal naar Schoten kwamen, heb ik in februari 2018 met de hulp van Hassan hier mijn eigen Barbershop Mehvan op de Hoogstraatsebaan in Oostmalle geopend. In december 2021 opende ik een tweede barbershop in Zoersel op de plek waar een kapper net stopte, en nu dus in Zandhoven. Over de locatie in Zandhoven ben ik eigenlijk het meest enthousiast. Het ligt centraal vlak naast het gemeentehuis waar inwoners uit de vijf deelgemeenten naartoe komen. De grootste troef is de centrumparking achter het gemeentehuis.”

Hussain werkte vroeger in Syrië ook al als kapper. ©  kma

Zonder afspraak

Als hij aan dit tempo barbershops blijft openen, heeft Mehvan straks een kapsalonimperium. Hij moet lachen met die opmerking. “Nee, drie is goed, anders worden de verantwoordelijkheden en de stress te groot. Ik kijk bewust naar locaties waar nog geen buitenlandse barbier is die zonder afspraak werkt. Hussain had hier voor mij al drie jaar in Oostmalle gewerkt, is dan een jaar gestopt, maar nu dus opnieuw begonnen in Zandhoven.”

In Zoersel deed Mehvan nog dames op afspraak. “Maar met vrouwen ben ik gestopt. Kinderen doen we ook vaak. Maar onze grootste specialiteit zijn mannen met baarden. Lange baarden, korte baarden, maar ook modelletjes, lijntjes, strepen...”

Louis (5) kan er weer tegen. ©  kma

In Zandhoven zit de kleine Louis (5) in de barbierstoel, zonder baard voorlopig, maar wel al met de coolste look. In Oostmalle zien we naast heel wat jong volk ook een oudere nagenoeg kale man. Alles kan dus. Het valt op dat er een kameraadschappelijk sfeertje hangt en de klanten hun barbier allemaal precies al heel goed kennen.

Op de Facebookpagina en Instagramaccount van Barbershop Zandhoven vind je alle info.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners