Nicole Desmyter zit bij enkele van haar schilderijen. © Chris Van Rompaey

Nicole Desmyter viert verjaardag met feestelijke tentoonstelling én boek

Lier -

Nicole Desmyter (60) baat al vijftien jaar La Bella Vita uit, een antiek- en decoratiewinkel in de Vredebergstraat 11 in Lier. Omdat de verkoop door corona en de hoge energiekosten kelderden, ging Nicole als poetsvrouw aan de slag. Dat leidde uiteindelijk tot een tentoonstelling en een boek.

Chris Van Rompaey

“Mijn winkel heeft steeds zeer goed gefloreerd en ik heb er altijd goed van kunnen leven”, benadrukt Nicole Desmyter. “Maar dan kwam corona en de winkel moest verplicht dicht. Van een of andere compensatie door de overheid was geen sprake, want ik kreeg te horen dat ik online voort zou kunnen werken. Maar antiek is nu niet meteen een artikel dat mensen zomaar online kopen. Je wilt immers met je eigen ogen de staat van de goederen bekijken.”

“Na de verplichte coronasluiting organiseerde ik een grote heropening van de winkel en de klanten keerden terug. Tot de energiecrisis opdook. Klanten bleven weg en draaiden honderd keer hun centen om. Zelf zit ik natuurlijk ook met een veel hogere energiefactuur, en dus word ik dubbel gestraft. Gelukkig besefte ik al tijdens de coronasluiting dat ik niet bij de pakken mocht blijven zitten en ik ben dus weer gaan werken, als poetsvrouw, eerst in een school, daarna bij mensen thuis in opdracht van het OCMW.”

Nicole Desmyter schreef het voorbije jaar een boek. © Chris Van Rompaey

“Op aanraden van mijn bazin begon ik te schrijven. Een jaar lang. Over de mensen waar ik me goed bij voelde en de koffie klaarstond en waar ik me ongelukkig geviseerd voelde. Tussen die verhalen schreef ik mijn verhaal over de kinderen en de klanten, gelardeerd met flashbacks. Het boek heb ik met eigen tekeningen geïllustreerd. Ik gaf het de titel Terug naar moeders keukentafel. Het is drie jaar geleden dat mijn moeder overleden is en ik besef nu pas hoe hard ik haar mis. Vandaar die titel”, vertelt Nicole.

Feest

“Maar los van het boek, wilde ik nóg iets leuks doen, namelijk een tentoonstelling organiseren ter gelegenheid van mijn zestigste verjaardag. De expo met als thema ‘Feest’ loopt nog tot en met zondag 15 januari in het Vleeshuis op de Grote Markt in Lier. Ik toon er een hele reeks eigen schilderijen, aangevuld met schilderijen en tekeningen van mijn jongste dochter Elke Beukeleirs en mijn schoondochter Karen De Ceulaer.”

© Chris Van Rompaey

Tijdens de tentoonstelling, maar ook nog een tijdje daarna, blijft La Bella Vita gesloten. Dat geeft Nicole Desmyter tijd om een grote heropening op zaterdag 11 februari voor te bereiden. “Omdat kunst weer in de lift zit, ga ik vanaf dan ook betaalbare, hedendaagse kunst aanbieden”, verklapt ze alvast.

De expo in Cc Vleeshuis is open tot en met zondag 15 januari van 11 tot 18u, op zaterdag vanaf 9u.

www.facebook.com/LaBellaVitaLier

© Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER