Themabeeld: de hoogwaardige diamanten verdwenen op 24 januari 2022 uit een woning in Westmeerbeek. ©  Getty Images

10.000 euro voor gouden tip over diamantroof in Westmeerbeek: “Zaak is zeker op te lossen”

Westmeerbeek, Antwerpen, Heist-op-den-Berg -

Diamantgroothandel Diberget uit Antwerpen looft 10.000 euro uit aan wie de gouden tip bezorgt over een diamantroof in Westmeerbeek (Hulshout) van begin vorig jaar. Uit een privéwoning verdwenen in januari 2022 volgens zaakvoerder B. Verbeeck 135 hoogwaardige diamanten, met een verkoopswaarde van 300.000 euro. In afwachting van het onderzoek blijft de diamanthandelaar zelf op zoek naar zijn koopwaar.

Kristof Van Rompaey

De diamanten verdwenen op 24 januari 2022 uit een woning op Heide in Westmeerbeek. “Er is nooit openbaar over gecommuniceerd, maar intussen zijn we zo’n jaar verder”, zegt zaakvoerder Verbeeck. “Het parket is nog steeds bezig met de opsporing. De zaak is nochtans zeer oplosbaar, want er komen maar vijf of zes verdachten in aanmerking.”

“Ondanks het slakkengangetje steunen wij het onderzoek, maar dat is een eenrichtingsstraat. We geven informatie en krijgen tot nu toe niets terug”, vult hij aan. “Inzage in het dossier is ons geweigerd. We zetelen in het arrondissement Antwerpen, maar het onderzoek gebeurt door de Turnhoutse afdeling van het parket. Alles duurt dus erg lang. Toch zijn we optimistisch. De werking van het parket is traag, maar zeer zorgvuldig.”

In afwachting van het onderzoek geeft Verbeeck de zoektocht naar zijn 135 hoogwaardige en gecertificeerde diamanten niet op. “Van een zaakvoerder wordt verwacht dat hij handelt als een goede huisvader”, zegt hij. “Diamanten zijn dus eigenlijk de kinderen van onze zaak. Het spreekt voor zich dat wij daar actief naar op zoek blijven gaan. In de hoop dat de gouden tip binnenvalt, zijn we begonnen met een campagne op sociale media. We loven er 10.000 euro voor uit.”

Onderzoek loopt

Voor Verbeeck ligt de zaak bijzonder delicaat, omdat hij de verdachten persoonlijk zegt te kennen. “Van een van hen zijn er beelden die tijdens de diefstal zijn gefilmd”, vertelt hij. “Die zijn overgemaakt aan het parket. Omdat we iets konden horen in de achtergrond, zijn we met de beelden ook naar een forensisch labo gestapt. Zij verbeterden de klank. Hoewel je nog niet kunt verstaan wat er wordt gezegd, kun je aan de manier waarop wel verstaan wie het zegt.”

Door het delicate karakter van de kwestie en omdat hij zelf in Heist-op-den-Berg woont, vraagt Verbeeck om de Heistse politie te contacteren met het ultieme stukje informatie dat naar de diamanten leidt. Je kunt ook een mailtje sturen naar het info-adres van Diberget.

Het Antwerpse parket kan over de feiten weinig bijkomende informatie kwijt. “Het onderzoek loopt volop”, zegt woordvoerder Kato Belmans. “Er zijn al verschillende onderzoeksdaden verricht, waaronder verhoren en huiszoekingen.”

info@diberget.be, Politiezone Heist: 015.75.09.50

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners