© ATV

Rechtbank geeft spilfiguren uit drugsoorlog nog wat jaren cel extra

Antwerpen -

De bekende (drugs)criminelen Farhan Bouzambou en ‘De Algerijn’ zijn nog maar eens veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, ze kregen 7 en 8 jaar cel voor een reeks aanslagen in het drugsmilieu in juni 2020. Bouzambou heeft zo al 18 jaar cel openstaan, ‘De Algerijn’ liep de afgelopen maanden 14 jaar cel op.

Sam Reyntjens

Mechelaar Farhan Bouzambou en Antwerpenaar Mohamed ‘De Algerijn’ C. werden samen met Imrane E.L. uit Schoten gezien als de opdrachtgevers van drie aanslagen in juni 2020. In de Ten Eekhovelei in Deurne, de Gasmeterstraat in Sint-Niklaas en bij een feestzaal op de Boterlaarbaan in Deurne. Allemaal gericht tegen de familie B. en haar entourage.

LEES OOK. Aanslagen in drugsmilieu komen voor rechtbank: “Gebruik andere granaten, de mijne zijn niet zo hard”

De gestolen partij cocaïne. ©  rr

Volgens het parket werden de aanslagen gepleegd nadat in maart 2020 een lading cocaïne met het stempel RM35 was verdwenen. “Tussen de investeerders is een conflict ontstaan”, zei de aanklaagster tijdens de behandeling van de zaak. Wie de cocaïne gestolen heeft, werd in het dossier niet helemaal duidelijk, al zien de speurders wel dat een van de verdachten blokken met het stempel wil verkopen ‘maar enkel buiten België’. Ook De Algerijn wordt door anderen beschuldigd van de diefstal, hij ontkent de dief te zijn.

Tijdens het proces haalde het parket heel wat van zijn bewijslast uit de gekraakte berichtendienst Sky ECC. Het baseerde zich ook op telefonische gegevens en camerabeelden. Bovendien verklaarde een van de tussenpersonen bij de aanslag op de feestzaal dat hij door ‘De Algerijn’ aangestuurd werd.

De rechtbank oordeelde dat de aanslagen effectief aangestuurd werden door ‘De Algerijn’, Farhan Bouzambou en Imrane E.L. Zij kregen nu respectievelijk 8, 7 en 7 jaar cel. De tussenpersonen, uitvoerders en twee zijdelings betrokken drugsdealers kregen straffen van 18 maanden tot 7 jaar voor Imrane E.L. Twee verdachten werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Aan de burgerlijke partijen moeten de verdachten duizenden euro’s aan schadevergoedingen betalen.

Al eerder zwaar veroordeeld

De spilfiguren kwamen de afgelopen jaren al vaker voor de rechtbank. Farhan Bouzambou (42) werd in 2021 veroordeeld tot elf jaar cel voor zijn cruciale rol in de drugsbende waar ook de Nederlandse televisiepresentator Frank Masmeijer deel van uitmaakte. De Mechelaar verblijft al lange tijd in Dubai, met zijn vrouw en kinderen, hij werd daar in februari 2022 opgepakt met het oog op een uitlevering aan België. Ondertussen werd hij in Dubai weer vrijgelaten onder voorwaarden.

Ook ‘De Algerijn’ werd recent opgepakt in het buitenland, hij zat een tijdje in een Marokkaanse cel. Het verzoek om hem aan ons land uit te leveren werd afgewezen en de Borgerhoutenaar (28) werd ook vrijgelaten. Vorig jaar kreeg hij in Antwerpen al zes jaar cel voor een aanslag met een brandbom en in december werd nog eens zes jaar gevorderd, dit keer voor een ontvoering in Portugal. Ook in 2023 werd tegen ‘De Algerijn’ al vijf jaar cel geëist voor de hacking van het havenbedrijf AET. Zijn advocaat, mr. Sam Vlaminck, laat weten dat er beroep is ingediend tegen de veroordeling tot zes jaar en dat die dus niet definitief is.

De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van de spilfiguren Farhan Bouzambou, ‘De Algerijn’ en Imrane E.L. Ook voor Ali L. en Fidan H. die tot vijf jaar veroordeeld werden, werd de onmiddellijke aanhouding uitgesproken, ze zullen actief opgespoord worden om hun straf uit te zitten.

‘De Algerijn’ en Imrane E.L. ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen