©  AP, Victoriano Moreno, EDM

Van ‘zilveren’ Robbie Williams tot Chinees nieuwjaar: ontdek onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Robbie Williams viert 25 jaar solocarrière met nieuw album en show in Sportpaleis

‘Let me entertain you’, zingt Robbie Williams al jaar en dag. Wel, op 26 januari is het onze beurt, want dan speelt Robbie in het Sportpaleis in Antwerpen. Om te vieren dat hij al 25 jaar solo op het podium staat, bracht het voormalige Take That-lid begin september XXV uit. Dat is een verzamelplaat met Williams’ grootste hits in een symfonische versie, waarop de zanger begeleid wordt door het Nederlandse Metropole Orkest.

Met die cd onder de arm maakt hij een Europese tournee van 22 concerten. Dankzij XXV is de 48-jarige Angels-zanger met veertien nummer 1-albums nu de soloartiest met de meeste platen op het bovenste schavot in de Britse charts. Hij stoot daarmee Elvis Presley van de troon. Verwacht je donderdag in het Sportpaleis aan een avond vol hits als She’s Madonna, Bodies of Rudebox.

www.sportpaleis.be

2/Drag-acts uit de film nu op de planken

©  RR

Geboetseerd naar de gelijknamige cultfilm uit 1994 staat in de Arenberg van 27 januari tot 5 februari Priscilla, Queen of the Desert op de planken. Begeleid door een negenkoppige liveband bevat deze musical tal van hits uit de 80s en de 90s zoals I Will Survive, I Love The Nightlife en Go West. In de musical ondernemen drie vrienden een avontuurlijke tocht in een bus door de Australische woestijn om op hun eindbestemming een uitzinnige drag-act op te voeren. Niet alleen wordt hun vriendschap herhaaldelijk op de proef gesteld, ze worden tijdens hun reis door de rauwe outback ook met vooroordelen en homofobie geconfronteerd.

www.inteam-producties.be

3/Russische dissident inspireert theaterlui

©  Yuri Van der Hoeven

Eduard Limonov was een straatboefje in Oekraïne, een dissidente dichter in Rusland, een zwerver en butler in New York, en tot net voor zijn dood in 2020 oppositieleider in Rusland. Deze kleurrijke figuur inspireerde Freek Mariën tot het theaterstuk Een of andere Rus. Met Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Lotte Heijtenis, Tom Van Bauwel en Joris Van den Brande regisseert hij bij Arsenaal en Het Kwartier een straffe cast. Een of andere Rus werd in maart 2021 gecreëerd en eenmalig live gestreamd. Van 27 januari tot 7 februari speelt het stuk eindelijk voor livepubliek in Mechelen.

www.arsenaallazarus.be

4/Niet bang van de overgang

Karin Jacobs. ©  Jan Van der Perre

Theater op maat van doelgroepen, het lijkt een gat in de markt. Tussen 26 januari en 19 februari staan in Theater Elckerlyc veertien voorstellingen gepland van de productie Vapeurs 4. De theaterreeks Vapeurs spitst zich toe op vriendinnenkomedies, waarbij via hilarische sketches allerlei overgangsproblemen waarmee vrouwen te kampen krijgen worden aangekaart.

In eerdere producties verkenden de actrices Bali, daarna stonden ze op de skilatten in Oostenrijk en onlangs nog beleefden ze dolle nachten op een cruise. Deze keer trekken ze naar Zuid-Afrika om er zichzelf te verliezen in safari’s en wijnproeverijen met bloedhete overnachtingen in een tent. Met Lulu Aertgeerts, Karin Jacobs, Anne Mie Gils & Caroline Maes.

www.elckerlyc.be

5/Verzamelaars van vinylplaten en filmposters reppen zich naar De Roma

©  EDM

Voor het een concerttempel werd deed De Roma in Borgerhout jarenlang dienst als cinemazaal. Een prima plek dus om er een film- en vinylbeurs te organiseren. Zondag 22 januari tussen 11 en 17.30u kan je er je laten onderdompelen in de wondere wereld van het witte doek met oude filmaffiches, attributen, foto’s, gadgets, pellicule en zoveel meer. Maar ook de liefhebbers van vinyl komen aan hun trekken met elpees, maxi’s, singles en de daarbij horende platenhoezen. Een inkomticket (4 euro) voor de beurs koop je gewoon aan de deur, kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis binnen.

www.deroma.be

6/Chinees nieuwjaar

©  Victoriano Moreno

Op zondag 22 januari wensen Chinezen over de hele wereld elkaar gelukkig nieuwjaar. Dan gaat het Chinese jaar Huangdi 4720 van start, het Jaar van het Konijn. Bibliotheek Permeke, midden in de Chinese wijk, zet nog tot 29 januari de Chinese cultuur centraal met een expo.

De bib houdt ook zijn deuren op 22 januari open, wanneer in de buurt Chinees nieuwjaar wordt gevierd. Kinderen kunnen knutselen en zich laten grimeren, terwijl volwassenen wat opsteken van workshops kalligrafie of een Chinese theeceremonie. Tussen 13 en 17u kan u in Chinatown dan op een leeuwendansparade stoten. Op het De Coninckplein wordt tussen 11 en 17.30u een markt met Chinese hapjes en dranken georganiseerd. Tegelijk zijn er demo’s tai chi en Chinese dans.

www.permeke.org

7/Vakantiesalon mikt op avontuurlijke reiziger

Vakantie Expo Antwerpen ontvangt van 27 tot 29 januari in Antwerp Expo, naar eigen zeggen, géén toeristen. De beurs richt zich op avontuurlijke levensgenieters. Bezoekers kunnen een ongewone citytrip of vakantie samenstellen, mede dankzij een reeks internationale standhouders. “Door de sociale media stellen we onze vakantie of citytrip alsmaar meer op maat samen”, aldus initiatiefnemer James Verbeeck. “We trekken niet langer van de ene bezienswaardigheid naar de andere, maar zoeken buitengewone plekken op.” Vakantie Expo zet in op reisorganisatoren die vakanties op maat samenstellen, zoals Kathleen Aerts die haar Zuid-Afrikaanse B&B komt promoten.

www.vakantie-expo.be

8/Ook het Arboretum viert Poëzieweek

Bart Moeyaert. ©  Alexander Meeus

In de Lage Landen wordt van 26 januari tot 1 februari voor de elfde keer de Poëzieweek gevierd. Onder het thema ‘Vriendschap’ vinden er in tal van gemeentes activiteiten plaats. Zo legt de bib van Kapellen vanaf 25 januari een Poëziewandeling in van 3 km, waarbij je onderweg verrast wordt door mooie gedichten. Ook in Arboretum Kalmthout vind je vanaf 26 januari poëzie in de tuin. In de Gloriëtte hangt een gedicht dat nieuwbakken Kalmthoutenaar Bart Moeyaert speciaal voor het arboretum schreef. Het gedicht brengt voor de bezoeker een moment van rust. De bibliotheek van Zwijndrecht krijgt op Gedichtendag, 26 januari, ex-stadsdichter Maarten Inghels op bezoek.

www.poezieweek.com

9/Turnhout by Night zit vol verrassingen

Wie Turnhout wil ontdekken tijdens een belevingsvolle winterwandeling, kruist 21 januari aan in zijn agenda. Gedurende een route van 9 kilometer word je tijdens Turnhout by Night getrakteerd op animatie en verlichting en wandel je langs plaatsen of door locaties die anders niet of minder gemakkelijk toegankelijk zijn.

Wat er juist op het programma staat, ontdek je tijdens de wandeling zelf. Maar je mag je zeker verwachten aan diverse muzikale optredens, dans, zang en ensceneringen die je terugbrengen naar het leven van vroeger tijden. Vertrekken kan tussen 17 en 22u. De animatie en verlichting loopt door tot middernacht.

www.turnhoutbynight.be

10/ Geel in de ban van worstelaars

In Geel is fuifzaal De Waai op 28 januari het toneel voor WrestleFest 7. Op het evenement tekenen de strafste worstelaars uit ons land dan present. In De Waai kan je je vergapen aan spectaculaire luchtacrobatiek van wrestlers die hun sporen verdienden in de bekendste wrestlingfederaties. Net als in de zaal worden in de ring bezoekers verwacht van verschillende nationaliteiten van heel jong tot oud. Zij strijden voor wereld-, tagteam- en andere titels.

Wie vrijdagmiddag 27 januari vrij is, kan om 14u in De Waai terecht voor de WrestleFest Warm-up met een aangepaste line-up.

www.dewerft.be