Alain Aerts (met muts) met enkele andere loopvrienden die de City Battle tot een goed einde brachten. ©  rr

Alain Aerts liep vorig jaar 4.411 kilometer en wint zo Europese loopwedstrijd, Zandhoven volgt zichzelf op als meest looplustige gemeente land

Zandhoven, Massenhoven -

Ultraloper Alain Aerts (58) uit Massenhoven heeft de Europese Running Crew Challenge gewonnen. Deelnemers zijn verplicht dagelijks minimum 1 mijl of 1,6 kilometer te lopen. “Maar voor 1,6 kilometer kleed ik mij niet aan”, zegt Alain, die afgelopen jaar elke dag gemiddeld 12 kilometer liep. Zandhoven won dan weer de loopwedstrijd van de BVCR en volgt zo zichzelf op als meest looplustige gemeente van het land.

Kristin Matthyssen

Bij de European Running Crew Challenge moeten de deelnemers verplicht elke dag minimaal een mijl lopen. Strava, de mobiele applicatie waarmee sportprestaties kunnen worden bijgehouden via gps, registreert alles, De wedstrijd begint op 28 december, omdat er dan meestal op 1 januari al een deel van de deelnemers sneuvelt na een zware feestnacht.

©  rr

Alain Aerts liep vorig jaar in totaal 4.411 kilometer, zonder één dag te missen, en ontving hiervoor een certificaat met felicitaties. Eigenlijk is 4.411 kilometer weinig voor Alain, want meestal loopt hij rond de 6.000 kilometer per jaar. “Maar ik heb afgelopen jaar geen extreme wedstrijden van bijvoorbeeld 170 kilometer gelopen, omdat de kans dan bestaat dat je de volgende dag echt niet meer vooruit geraakt. Dat riskeerde ik niet. Ik ben wel gangmaker of pacer geweest in zestien marathons, wat eigenlijk ook niet zo veel is, want ik heb zelfs een jaar gehad waarin ik 81 marathons liep.”

©  rr

Alain begon te lopen na een zwaar mountainbike-ongeval waarbij hij ernstige verwondingen in zijn gezicht opliep. “Bij hellingen ging ik daarna altijd in de remmen, de schrik zat erin, zodat ik op lopen ben overgeschakeld. Sindsdien eet en drink ik in functie van het lopen. Mijn grote droom is om naar Santiago de Compostela te lopen, maar dat vraagt veel planning.”

Zandhoven overklast weer iedereen. ©  rr

Alain is ook gangmaker van de loopgroep Running Friends. Aangestoken door Aerts’ enthousiasme zitten daar nu meer en meer ultralopers bij, met als gevolg dat Zandhoven in de City Battle van de BVCR (Belgische Virtuele Running Community) zichzelf opvolgt als Belgische gemeente waar de inwoners de meeste kilometers afmalen. De zestien Zandhovense lopers overtroefden in deze wedstrijd andermaal de West-Vlaamse gemeente Koekelare. Zandhoven liep 16.319 punten bij elkaar, 3.000 meer dan Koekelare. Ook hier worden de gelopen kilometers via Strava geregistreerd. De City Battle liep van 7 november tot 18 december. Hoeselt werd derde. Beerse was op de achtste plaats de tweede Antwerpse gemeente.

“Ik heb de wisselbeker net ontvangen en hoop in overleg met de burgemeester dat hij een plekje krijgt in het gemeentehuis of de sporthal, want op deze sportieve prestatie mogen we fier zijn”, vindt de Massenhovenaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners