Vera is 90 en gaat nog wekelijks naar Spaanse les om toppers als Márquez te kunnen lezen: dat verdient verrassingsfeest

Ranst, Boechout, Wommelgem -

In Het Spijker in Broechem zette vzw Vorming en Onderwijs Ranst vandaag Vera De Smet in de bloemen. De Boechoutse viert woensdag haar 90ste verjaardag en zit in het zesde jaar Spaans. François De Pooter, secretaris van de vzw, feliciteerde haar als toonbeeld van levenslang leren.

Kristin Matthyssen

Vera, de moeder van Wouter Torfs van Schoenen Torfs, volgt wekelijks Spaanse les om boeken van Nobelprijswinnaars als Gabriel García Márquez en Jorge Vargas Llosa in het Spaans te kunnen lezen. “En ook omdat ik mijn medecursisten intussen als vriendinnen en vrienden beschouw”, vertelt ze.

Vorming en Onderwijs Ranst zorgt in de gemeente al lang voor de organisatie van cursussen die levenslang leren stimuleren. “We hebben een vormingsaanbod voor jong en oud, van artistieke lessen tot naaien, koken, wijsbegeerte, voordrachten en dus ook een ruim talenaanbod”, vertelt François De Pooter. “We hebben uit Oelegem ook ooit eens een man gehad die tot bijna zijn honderdste taallessen heeft gevolgd. Momenteel denk ik dat Vera De Smet onze oudste cursiste is. Meestal weten we het niet, maar ditmaal waren we op de hoogte omdat haar medecursisten en leerkracht Danny Alzamora een verrassingsviering hadden voorbereid.”

Danny Alzamora feliciteert haar nog altijd gretig naar kennis hunkerende oudste leerling Vera De Smet (90). ©  kma

Feliz cumpleaños

De klas zong ‘feliz cumpleaños’ voor Vera en er werd een fles Spaanse cava geopend. Zelf had Vera haar verjaardagsfeestje met de familie al op kerst gevierd. “Ik had dit niet verwacht”, lacht de flukse dame. “Ben ik écht de oudste?” Vera De Smet woont in een soort kangoeroewoning bij een van haar zonen, Joris Torfs, in Boechout. Ze zit nu in haar zesde jaar Spaans. Of ze de taal begon te leren omdat ze vaak op reis gaat naar Spanje? “Nee, mijn doel was om boeken in een andere taal te kunnen lezen. Wij hebben hier een heel goeie leerkracht, Danny Alzamora, die mij al interessante auteurs leerde kennen, zoals Jorge Vargas Llosa.”

Llosa komt uit Peru, net als Danny, die wel al jaren in Wommelgem woont. “Ik bewonder Vera omdat ze altijd zo positief ingesteld is. Ze heeft altijd goesting om iets bij te leren. Examens houden wij niet, wij bezorgen de mensen geen stress.”

Vera De Smet spreekt ook een mondje Frans, Engels en Duits. “Ik ben altijd cursussen blijven volgen”, zegt ze. “Vroeger heb ik veel zenmeditatie gedaan, onder meer in Averbode waar een bijzondere zenmeester zat. Met Danny heb ik het hier getroffen als leerkracht. Voor mij is blijven bijleren belangrijk, ik kan het iedereen aanraden.”

Ook de medecursisten deelden in het verrassingsfeestje voor Vera. ©  kma

Of ze vroeger ook hard in de schoenenwinkels heeft gewerkt? “Dat was vooral mijn man Karel”, zegt Vera bescheiden. Intussen is kleindochter Lise Conix de nieuwe CEO van het familiebedrijf.

Secretaris François De Pooter van de vzw Vorming en Onderwijs Ranst samen met leerkracht Spaans Danny Alzamora en Vera De Smet. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV