© rtv

Katholieke scholen in Mechelse regio worden proeftuin in strijd tegen lerarentekort: “Beroep van leraar aantrekkelijker maken”

Mechelen -

VORM, de overkoepelende scholengemeenschap van de katholieke scholen in de Mechelse regio, gaat de komende jaren experimenteren met projecten die het lerarentekort moeten oplossen. Door onder meer sterker in te zetten op praktijkgerichte opleidingen, willen de scholen het beroep van leerkracht aantrekkelijker maken.

Stijn Van de Sande

Dat heel wat scholen kampen met een tekort aan leerkrachten is geen geheim. Ook in de Mechelse regio krijgen scholen regelmatig af te rekenen met een tekort aan onderwijzend personeel. Om dat lerarentekort aan te pakken, krijgen 216 Vlaamse scholen de toelating om te fungeren als proeftuin. Zij mogen de bestaande personeelsregelgeving tijdelijk negeren om aan de hand van creatieve proefprojecten na te gaan welke maatregelen er effectief werken tegen het lerarentekort.

“We openen hiermee een nieuw front in onze strijd tegen het tekort aan leerkrachten”, zegt Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). “Er worden veel voorstellen gedaan om het lerarentekort tegen te gaan, maar vaak gaat het om theoretische ideeën die nog niet getoetst zijn aan de realiteit. Dat leidt tot discussies tussen voor- en tegenstanders die niemand vooruit helpen. Door nieuwe ideeën uit te testen in de praktijk, kan bewezen worden welke voorgestelde oplossingen werken, en welke niet.”

Focus op praktijk

In de Mechelse regio werden de drie ingediende proefprojecten van VORM goedgekeurd. “We willen het beroep van leerkracht aantrekkelijker maken”, zegt directeur Ria Marechal van VORM, de overkoepelende gemeenschap van de katholieke scholen. “Dat doen we door een meer praktijkgerichte opleiding. Samen met de Thomas More Hogeschool en de Universiteit Antwerpen willen we ervoor zorgen dat leraars in opleiding stage kunnen lopen in maximaal twee verschillende scholen. Op die manier leren ze de school, de cultuur die er heerst en de jobinhoud veel beter kennen.”

Daarnaast willen de VORM-scholen in het voorjaar al leerkrachten aantrekken voor het daaropvolgende schooljaar. “Op die manier kunnen we een poel van leraars aanleggen die groot genoeg is om in september zonder problemen van start te gaan”, zegt Marechal. “Tot slot gaan we ook samenwerken met de pedagogische begeleidingsdienst en Teach for Belgium, een organisatie die inzet op klasmanagement. Want het inhoudelijke van het lesgeven is een ding, maar je moet ook met een klas kunnen omgaan. De expertise van Teach for Belgium kan onze leraars daarbij helpen.”

255 leerkrachten te kort

Dat de scholen van VORM uitgekozen werden als proeftuin, wordt met tevredenheid onthaald. “Want over een heel jaar kwamen we in onze tien scholen 255 voltijdse equivalenten te kort. Dat ging vaak over vacatures die enkele weken open stonden, maar voor andere vacatures vonden we soms een half jaar lang geen leerkracht. Daardoor moesten we steeds creatiever zijn, onder meer met afstandsonderwijs. Met deze proefprojecten hopen we nieuwe leerkrachten aan te trekken en ze ook langer bij ons te kunnen houden. Want veel leraars haken nu snel af”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners