Directeur Christophe Meul ontdekt samen met schepenen Walter Kiebooms en Kristof Van de Velde de nieuwbouw. © RR

Kunstacademie Academia opent nieuwbouw en zet verhuisoperatie op Fort 3 in gang: “Nieuwe parel in de Antwerpse rand”

Borsbeek -

De eerste volwassen studenten hebben maandag hun intrek genomen in de nieuwe kunstacademie van Borsbeek. Academia beschikt nu over een complete nieuwbouw waar ook de gemeentelijke medewerkers van de technische dienst hun lokalen hebben.

Filip Spoelders

Directeur Christophe Meul is erg tevreden met de nieuwe lokalen en ateliers op het Borsbeekse fortdomein. “We mogen trots zijn op onze nieuwbouw. We zijn een eerder kleine kunstacademie met ongeveer vijfhonderd cursisten. Maar zo’n academies worden niet veel gebouwd en zijn er meestal voor grotere steden. Het is een nieuwe parel in de Antwerpse rand”, reageert hij.

De eerste leerlingen maken kennis met de nieuwe Academia. © RR

Academia is bekend tot ver buiten Borsbeek. “Dit komt omdat we een breed aanbod, van klassieke opleidingen tot bijvoorbeeld digitale beeldvorming, hebben voor volwassenen en kinderen. Nu kunnen we het comfort van onze lessen verbeteren en er is zelfs plaats om meer studenten aan te trekken.”

Schepen van Openbare Werken Walter Kiebooms (N-VA) denkt nog even terug aan de lange weg die Academia heeft afgelegd. “Ze werd in het schooljaar ’64-’65 opgericht door een raad van bestuur waar mijn vader nog in zetelde. De eerste directeur was Antoon Luyckx, die veel heeft betekend in de kunstwereld.”

Veel meer ruimte voor de cursisten. © RR

Hij was onder andere ereburger van Borsbeek en hij ontwierp in 1981 de zilveren munten voor de vijftigste verjaardag van Koning Boudewijn. “Hij gaf de eerste lessen bij hem thuis. Vervolgens zwierf de kunstacademie langs een lokaal in de Frans Beirenslaan om in de jaren zeventig naar De Robianostraat te trekken. Sinds 1983 huist de academie in het gebouw dat ze nu hebben verlaten.”

Naast meer ruimte moet er ook meer licht in de kunstacademie komen. © RR

Dit bevindt zich naast de nieuwbouw en het zal door de gemeente worden opgeknapt. “In de oude Academia gaan we een onderkomen aan andere verenigingen geven. De versleten ruiterhal zal tegen de grond gaan zodat er een nieuw plein ontstaat. Wanneer zomerbar De Schuur zijn terras heeft verplaatst, zullen de ouders in de zon op het speelbos kunnen uitkijken terwijl hun kinderen spelen”, schetst Kiebooms al kort de volgende plannen.

Vier verenigingen weten dat ze in de nu verlaten lokalen van Academia terechtkunnen. “Na de opfrissing zullen DocC, jeugdhuis Tuitvlugt, de KLJ en het Gemeentelijk Feestcomité kunnen verhuizen. Dan zijn er nog enkele lokalen vrij, maar we zullen later bekijken hoe we die invulling regelen”, vult schepen van Cultuur en Onderwijs Kristof Van de Velde (N-VA) aan.

De oude kunstacademie krijgt andere verenigingen over de vloer. © RR

“Academia zet ondertussen een grote stap vooruit. Vooral voor de beeldhouwers was er nood aan nieuwe ateliers. Daarnaast is er een grote inkom waar de kunstacademie vernissages en tentoonstellingen kan organiseren. Uitbreidingsmogelijkheden zijn er ook, maar Academia moet het vooral van zijn gezellige drukte hebben en niet te groot worden. De volwassen- en kinderwerking staat in ieder geval hoog aangeschreven.”

Op zaterdag 11 februari, Dag van de Academies, volgt de officiële opening.

De buitenomgeving moet tegen de officiële opening in orde zijn. © RR

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners