© atv

Sihame El Kaouakibi gaat opnieuw aan het werk als parlementslid, maar: “Na deze legislatuur stap ik uit de politiek”

Sihame El Kaouakibi deelt op haar sociale media mee dat ze opnieuw aan het werk gaat als onafhankelijk volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. In dezelfde post kondigt ze haar vertrek uit de politiek aan, na deze legislatuur. “Ik start opnieuw.”

edb

Na meer dan twee jaar ziekteverlof gaat El Kaouakibi opnieuw aan het werk. Ze doet dat als onafhankelijke, nadat ze in april 2021 uit Open Vld werd gezet omwille van het oplichtingsschandaal waarin ze verwikkeld raakte. “Ik begin op 20% en we bouwen rustigaan verder op”, schrijft ze op Instagram over haar terugkeer. El Kaouakibi zou wel een nieuw ziektebriefje ingediend hebben. Daarin zou staan dat ze het werk voor 20 procent mag hervatten, maar dat ze geen publieke zittingen kan bijwonen.

© IG/sihame.elkaouakibi

Tweede weigering

El Kaouakibi klaagt in de Instagrampost ook aan dat haar al tweemaal parlementaire medewerkers werden geweigerd. Dat gebeurt omdat andere parlementairen haar liever niet in het halfrond hebben, meent ze. In november 2022 werd de eerste aanvraag voor twee deeltijdse medewerkers geweigerd. “Reden: langdurige ziekte en geen zicht op einde van ziekteperiode. Een vreemde beslissing van de collega-parlementsleden, aangezien deze beslissing is genomen op basis van emotie. Het druist in tegen mijn recht dat ook in het reglement staat”, schrijft El Kaouakibi.

Nu ze uit ziekteverlof komt, vroeg de volksvertegenwoordiger opnieuw twee deeltijdse parlementair medewerkers aan. Opnieuw werden die geweigerd, omwille van “onvolledige documenten”. “Vreemd, want het zijn dezelfde documenten en vorige keer was dit geen reden voor weigering.” Volgens El Kaouakibi is zo’n medewerker voor haar noodzakelijk om te kunnen heropstarten, aangezien ze geen partij, studiedienst of fractie heeft.

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement, het orgaan dat de politieke werking van het parlement regelt, bevestigt dat het van Sihame El Kaouakibi opnieuw de vraag kreeg om twee halftijdse medewerkers aan te stellen. Maar net als bij de eerdere aanvraag in november 2022 is die geweigerd. Alle partijen zitten daarbij op dezelfde lijn, zo is te horen. Intussen is de eerste weigering ook een juridische kwestie geworden. Zo zou El Kaouakibi een procedure gestart zijn tegen de eerste weigering van het Vlaams Parlement.

LEES OOK. Huiselijk geweld, vals adres en fraude: getuigenissen schetsen vernietigend beeld van El Kaouakibi-vertrouweling Jiri De Laet

Uit de politiek

Het parlementslid sluit haar post af met de mededeling dat ze na deze legislatuur uit de politiek stapt en opnieuw start. Hoe ze die nieuwe start zal vormgeven, vertelt El Kaouakibi er nog niet bij. “Al ruim 15 jaar strijd ik tegen onrecht en dat wil ik blijven doen, ook al word ik nu neergezet als onrecht”, laat ze nog weten. Hoe dat strijden er in de toekomst zal uitzien, wil ze bespreken met jongeren, academici, experten en haar dichte omgeving.

El Kaouakibi wordt verdacht van subsidiefraude. Het Antwerpse parket wil haar daar ook voor vervolgen. In oktober raakte ze haar parlementaire onschendbaarheid kwijt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER