Chiro Valentijn ging zondag Driekoningen zingen, met een platte wagen om lange afstanden te overbruggen. In de achtergrond zie je het parochiecentrum. ©  kma

Verwarmingkosten parochiezaal swingen de pan uit: Viersel Solidair moet zaal toegankelijk houden voor verenigingen

Viersel -

De parochie van Viersel organiseert een Valentijnsfestijn onder de noemer Viersel Solidair. Sympathisanten kunnen allerlei soorten wafels, frangipanecakejes, truffels, wijnen en Porto bestellen die op 11 februari vlak voor Valentijn afgehaald kunnen worden. Doel? Het parochiecentrum betaalbaar houden voor de verenigingen nu de verwarmingskosten de pan uitswingen.

40 euro extra voor het parochiecafé vooraan en 80 euro voor de zaal: de parochie vindt het zelf ook heel erg om de prijzen te moeten opslaan. Maar de verwarmingskosten zijn enorm gestegen en als het zo doorgaat zit de parochie binnen enkele maanden op droog zaad. En dat is jammer, want het parochiecentrum wordt nog druk gebruikt in Viersel, door allerlei verenigingen zoals Ferm en Samana. Maar ook door het oudercomité van de lokale school, het toneel en privépersonen voor feestjes.

“Dat we twee jaar door corona geen inkomsten hadden, heeft er ook geen goed aan gedaan”, zegt Joanna Ooms van de parochie. “We verwarmen met een gasinstallatie en het kost stukken van mensen. Als je 800 euro per maand alleen al voor energie moet afleggen, welke huurprijzen moet je dan gaan vragen? Dit kunnen wij als parochie alleen niet blijven dragen.”

De yogavereniging deed vorige week al een oproep naar extra leden om de kosten te delen. Er zijn al verenigingen die hebben afgehaakt of thuis vergaderen. “Wij zijn bezorgd”, zegt Ooms. “En dat terwijl Viersel eigenlijk nog een levendig verenigings- en dorpsleven heeft. Zo werd afgelopen kerstperiode de kerststal nog door een nieuw team van twaalf vrijwilligers opgebouwd.”

Driekoningen van de Chiro in Viersel hier in de buurt van het Parochiecentrum dat zondag dicht bleef. ©  kma

In de andere deelgemeenten kunnen verenigingen goedkoop een gemeentelijke zaal huren. De parochiezalen van Massenhoven en Pulle zijn intussen al in handen van de gemeente. Pulderbos heeft geen parochiecentrum maar een gemeentezaaltje. De parochie van Viersel is ook kandidaat om de parochiezaal te verkopen aan de gemeente zodat ze betaalbaar kan blijven bestaan. In het masterplan van Viersel voorzag de gemeente al de verwerving van de parochiezaal in functie van de verenigingen, maar concreet werd dit nog niet.  kma

Het parochiecentrum van Viersel. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners