In 2015 werd Suzanne Krol nog in de bloemen gezet voor haar decennialange inzet voor de sport in Berchem. ©  RR

Suzanne Krol (90) overleden: Antwerpse kampioene was de Kim Gevaert van de fifties

Berchem -

Suzanne Krol won in de jaren 50 van de vorige eeuw alles wat er te winnen viel op de spurtnummers in België. De Antwerpse kampioene bleef ook nog tot op vergevorderde leeftijd actief in de atletiekwereld, onder andere als organisatrice van de marathon van Berchem. Suzanne Krol stierf vorige week op 90-jarige leeftijd.

Patrick Vincent

Op het rouwbericht staat Susan, maar sportief Antwerpen kende haar al die jaren toch vooral als Suzanne. De verre voorloopster van Kim Gevaert en Nafi Thiam was in de jaren 50 van de vorige eeuw een van de atletiekkoninginnen van ons land. Ze behaalde in die periode acht Belgische titels – vijf op de 200 meter en telkens één op de 100 meter, de 80 meter horden (of ‘hagen’ zoals ze het destijds nog noemden) en in de vijfkamp.

Ook in de estafettenummers was Krol vaak succesvol met haar teamgenoten van Beerschot AC. Ze vestigde vele Belgische records en won in 1954 de Femina, de voorloper van de Gouden Spike, als beste atlete van het land.

Na haar eigen actieve carrière bleef Suzanne Krol zich inzetten voor haar sport. Niet langer bij Beerschot, maar bij BAVO in Berchem, de Berchemse atletiekvereniging die later werd omgedoopt tot Olympia. Daar trainde ze onder andere de jeugd. Ze bleef actief in de Vlaamse Atletiek Liga en was een van de draaischijven in de organisatie van de Marathon van Berchem.

Die organiseerde ze sinds 1970 25 keer tijdens de braderie in de Drie Koningen- en de Statiestraat in het derde weekend van september, telkens bij avond. Het parcours telde drie plaatselijke ronden langs alle Berchemse bezienswaardigheden, maar sneuvelde in de nineties door het steeds nijpender wordende verkeersinfarct.

Krol, die tot haar pensioen als voetverzorgster werkte, had een hart voor Berchem. In 1982, na de fusie met Antwerpen, was ze een van de oprichters van de Berchemse sportraad, waarin ze maar liefst 43 jaar zetelde. In 2015, toen ze afzwaaide, zette het district haar nog in de bloemen voor deze prestatie. Suzanne was op dat moment al 83. De kampioene stierf op de laatste dag van 2022. Ze werd 90 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek