© Bert De Deken

Massa kinderen en stappers begeleidt kudde van 250 schapen van vzw Kemp naar lammerstallen

Retie, Geel -

Een kudde van 250 drachtige schapen kreeg zondagochtend ongeveer evenveel herders mee tijdens de jaarlijkse Driekoningenwandeling van vzw Kemp. Na een druk jaar vol begrazingsopdrachten breekt het lammerseizoen aan.

Hans Otten

De intrede van het nieuwe jaar betekent voor vzw Kemp traditioneel de afsluiter van een werkseizoen. Deze organisatie die met kuddes heideschapen begrazingsopdrachten uitvoert voor overheden of bedrijven, maakt van die overgang telkens een gezellig massagebeuren met de Driekoningenwandeling. Sympathisanten van de vzw wandelen dan samen met een van de kuddes van het provinciaal domein Prinsenpark in Retie naar de stallen in Platbos in Geel-Ten Aard, zowat vier kilometer verder.

Dit jaar bestaat de symbolische driekoningenkudde uit 250 drachtige ooien. “Aan de kleur van de bol op de vacht van ieder schaap kun je zien hoeveel lammetjes ze draagt”, legt coördinator Maarten Dhondt van vzw Kemp aan de stappers uit. “Dat weten we omdat we alle schapen één voor één hebben gescand. Blauw is twee of meer lammetjes, geel is één lammetje. Er zit ook één ooi bij met een groene bol. Die is leeg en hoort hier niet thuis, maar ze heeft zich toch ongezien bij deze groep weten te voegen.”

Het moment waarop de sympathisanten van vzw Kemp wachten: wanneer de kudde zich bij de groep wandelaars voegt. © BERT DE DEKEN

1.200 lammetjes

Met een echte herder met getrainde hond op kop en zowat 250 hulpherders, van wie heel wat kinderen, achter de schapen trekt de bonte groep door de bossen en velden naar de stallen. Daar breekt over enkele weken het lammerseizoen aan, waarbij verspreid over twee periodes van telkens zowat drie weken honderden kleine schaapjes het levenslicht zien. “We verwachten op basis van de scans dit jaar 1.200 lammetjes, dat is iets meer dan andere jaren”, zegt Dhondt. Kemp doet een oproep aan stagiairs en vrijwilligers om tijdens deze drukke periode te komen helpen, waarbij ze ook op de site willen overnachten.

De organisatie kan terugblikken op een druk jaar, want ieder voorjaar is het weer afwachten welke opdrachten ze toebedeeld krijgt. In 2022 waren in totaal zeven kuddes aan het werk om begrazingen voor 62 verschillende klanten uit te voeren. Onder meer het Agentschap Natuur en Bos voegde extra gebieden aan de opdrachtenlijst toe. “Drie kuddes werkten voor het Agentschap Natuur en Bos. Eén kudde kon je terugvinden in Landschap de Liereman en een andere kudde begraasde voor Defensie in Grobbendonk. De dreven van de kolonies van Wortel (Hoogstraten) en Merksplas werden verder onderhouden en er liep een kudde langs het kanaal Dessel-Turnhout.”

De gekleurde bollen op hun vacht geven aan hoeveel lammetjes deze ooien elk met zich mee dragen. © BERT DE DEKEN

Wolven en eikels

Op het gele fluohesje om de schouders van de coördinator prijkt niet alleen het logo van vzw Kemp met foto’s van schapen, maar ook het silhouet van een huilende wolf en het opschrift Ik zen ne wollef. Een gewaagd grapje? “Wolven zijn een nieuwe realiteit waarmee we als schaapsherders moeten leren leven”, zegt Maarten Dhondt. “We nemen ’s nachts altijd onze voorzorgsmaatregelen om buitenkuddes af te schermen. Maar dit jaar zijn we voor het eerst slachtoffer geworden van een wolvenaanval. In Olmen (Balen) zijn toen enkele van onze dieren gedood. We weten nog altijd niet precies wat daar gebeurd is, want we hadden er dezelfde maatregelen genomen als anders. En sindsdien nog, want nadien waren we nog zonder problemen in datzelfde gebied actief.”

Niet alleen de terugkeer van dit roofdier zorgt voor extra bekommernissen, de gevolgen van de klimaatverandering doen dat ook. Zo bleek 2022 opnieuw een gigantisch mastjaar bij de eik, waarbij de bomen voor het zevende in acht jaar tijd veel meer vruchten dragen dan normaal. Volgens de natuurwerkers kun je dat interpreteren als een soort stresssignaal van de bomen. Schapen zijn verzot op eikels. “Voor hen is het krachtvoer, maar met een verslavend kantje. Eikels bevatten de stof tannine die giftig is voor schapen, maar bij kleine hoeveelheden kunnen ze dat wel verdragen. Maar soms is het te veel. Sommige dieren eten er zoveel van dat de tannine hen fataal wordt.”

Vzw Kemp verwacht dat tussen eind januari en midden maart ongeveer 1.200 lammetjes het levenslicht gaan zien. © BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners