In de loods in de Bremenstraat werd ruim 4 ton cocaïne aangetroffen. © rr 

Opdrachtgevers van Octopusbende krijgen zware straffen voor mega-cocaïnesmokkel: “Sterrenteam kwijtgeraakt”

De rechtbank in Amsterdam heeft zware straffen uitgedeeld aan enkele drugssmokkelaars die tot het kamp van ‘Bolle Jos’ worden gerekend. De Nederlandse groep zat achter de onderschepte smokkel van meer dan 4 ton cocaïne in een lading inktvis naar Antwerpen.

Sam Reyntjens

Op 22 april 2020 stormden de speciale eenheden van de federale politie binnen in een loods in de Bremenstraat in de haven van Antwerpen. Binnen was een groep jonge Amsterdammers bezig met het uitladen van twee containers, onder meer geladen met bevroren inktvis. In de loods werd in totaal bijna 4.200 kilogram cocaïne aangetroffen. De Nederlandse uithalers werden in juni 2021 in Antwerpen veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. De opdrachtgevers kregen vorige week hun straf te horen, zij werden in Amsterdam vervolgd en kwamen in beeld dankzij de gekraakte berichten uit Sky ECC en ook Encrochat.

LEES OOK. Tot acht jaar cel voor jonge Nederlanders die met 4,2 ton cocaïne betrapt werden

In de gekraakte berichten kon de politie perfect reconstrueren hoe de uithaal van de megapartij cocaïne in de Antwerpse loods voorbereid werd en ook hoe er achteraf voor de opgepakte uithalers gezorgd zou worden. De dag voor de misgelopen uithaling werden instructies doorgestuurd, zo moesten de verdachten goed op tijd vertrekken. “Pakken hotel Antje” en “Vroeg 5 uur loods” of nog “Geen normale tells (telefoons, red.) mee naar loods”, lezen de speurders. Ook de dag van de uithaling wordt er druk gechat. “Hebben we al wat gevonden onder die vis?”, waarna anderhalf uur lang foto’s van blokken coke gestuurd werden. En toen viel de federale gerechtelijke politie binnen in de loods.

De loods in de Bremenstraat. ©  Frederik Beyens

“Flinke klap”

De dag na de arrestatie van de uithalers blijkt een van de Nederlandse opdrachtgevers al bij een advocaat te zijn geweest. Hij laat aan zijn ‘collega’s’ weten dat de uithalers over een half jaar vrij zullen komen en dat de organisatie alvast adressen moet regelen (met het oog op een vrijheid onder voorwaarden, red.). Er wordt ook besproken dat de advocaat ervoor moet zorgen dat een van de opgepakte verdachten zijn mond houdt: “Als die namen noemt heeft die problemen en zorgt die dat ie zich zelf straf geeft.”

Twee dagen na de inval in de loods volgt in een groep op Sky ECC een ‘officiële mededeling’ van de opdrachtgevers. “Goeiemorgen broers. Ik heb een vervelende mededeling we zijn eergisteren een sterren team kwijtgeraakt en justitie heb ons een flinke klap uitgedeeld maar we gaan niet kapot, samen staan we sterk daarom verwachten we van iedereen (wat we sowieso verwachten maar deze dagen dus extra) extra oplettendheid en actief zijn je weet toch zodat we onze broers goed kunnen ondersteunen ze mogen NIKS tekortkomen en hun fam (familie, red.) ook niet dus dat moeten we weten broers verder moet een ieder ook echt scherp zijn broer echt spits iedereen we zullen volgende week een spoedmeeting organiseren. Dat was het voor nu even.” Volgens de Nederlandse politie kregen elk van de opgepakte verdachten 20.000 euro na hun arrestatie.

Twaalf jaar voor ‘Bom’

De tien verdachten die in Nederland voor de rechtbank verschenen werden ook nog verdacht van verschillende andere drugstransporten via de havens van Antwerpen en Rotterdam. In totaal zouden ze 5.700 kilogram coke hebben ingevoerd en 6,5 miljoen euro hebben witgewassen.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde kopstuk Isaac ‘Bom’ B. (28) tot twaalf jaar cel, de andere verdachten, onder wie een corrupte havenmedewerker uit Rotterdam, kregen eveneens jarenlange gevangenisstraffen. Vermoedelijk werd Isaac B. aangestuurd door Jos L., in het milieu bekend als ‘Bolle Jos’. Die is nog voortvluchtig en werd in dit dossier niet mee vervolgd. Isaac ‘Bom’ B. wacht ook in Antwerpen nog enkele processen, recent werd hier tegen hem al zes jaar cel geëist voor een aanslag op een pastarestaurant in Deurne. B. wordt in Antwerpen ook vervolgd voor zijn betrokkenheid bij een uithaling waarbij een brandwacht

LEES OOK. Hoe een onschuldige havenmedewerker in handen viel van Bolle Jos, de meest gezochte cocaïnebaas van Europa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen