Het natuurbeheer van de percelen naast ’t Merkske moet een positieve impact hebben op de waterkwaliteit.  © ram

Natuurpunt koopt percelen in vallei van ’t Merkske aan om waterkwaliteit te verbeteren

Hoogstraten, Baarle -

Met de aankoop van drie zogenaamde sleutelpercelen zet Natuurpunt Markvallei een belangrijke stap voor het water van ’t Merkske.

De percelen bevinden zich in het laarsvormige stukje Belgisch grondgebied in de vallei van ’t Merkske, die zich uitstrekt over Baarle en Hoogstraten. De hiel van de laars bevindt zich ter hoogte van Baarle-brug. Het gaat om beekflankerende percelen die van groot belang zijn.

Alle percelen langs het Merkske zijn nu eigendom van terreinbeheerders Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos (ANB) en Staatsbosbeheer Nederland. Dat geeft hen de mogelijkheden om hydrologisch in te grijpen met als doel de waterkwaliteit van het Merkske te verbeteren zonder het risico te lopen dat andere aanpalende eigenaars bezwaar zouden maken.

De vallei van het Merkske werd door Vlaanderen als speerpuntgebied naar voor geschoven om de hydrologische kwaliteit van het beekdal te verbeteren. De aankoop van de percelen gebeurde in een constructief overleg en met goedkeuring van de landbouwers die er actief zijn. Het natuurbeheer van Natuurpunt Markvallei en het Agentschap Natuur en Bos moet een positieve impact hebben op de waterkwaliteit van het Merkske, net als voor de fauna en flora in het gebied.

In totaal beheren Natuurpunt Markvallei en ANB ongeveer veertig hectare in het natuurgebied De Halsche Beemden en de laars.

(ram)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners