© ATV

Kringwinkels De Cirkel breiden kledingaanbod uit en blijven op maandag zeker open, zelfs met extra verkoopacties

Brecht, Malle, Zandhoven, Schilde, Wuustwezel -

Terwijl alle filialen van Kringwinkel Antwerpen om besparingsredenen op maandag de deuren sluiten en Opnieuw & Co net de winkel in Nijlen afstootte, steekt vzw De Enter nog een tandje bij. De organisatie achter Kringwinkel De Cirkel in Brecht, Westmalle, Wuustwezel, Massenhoven en Schilde gaat haar textielafdelingen stevig uitbreiden en zal extra verkoopacties op maandag houden.

Kristin Matthyssen

Er hingen de voorbije weken negatieve vibes rond kringwinkels, die blijkbaar ook kreunen onder de energiekosten en loonindexeringen. Met sluitingen op maandag bij Kringwinkel Antwerpen en een afgestoten filiaal bij Opnieuw & Co als gevolg. Dat is jammer, net in een crisisperiode waarin kringwinkels meer dan ooit een maatschappelijke nood te vervullen hebben.

In de kringwinkels De Cirkel in Brecht, Westmalle, Wuustwezel, Massenhoven en Schilde beginnen ze het jaar alvast met mooie voornemens. In plaats van een sluiting aan te kondigen, maakte directeur Gert Paulussen van vzw De Enter donderdag bekend dat hij de ambitie heeft om deze lente nog een zesde kringwinkel te openen. “Onze vijfde kringwinkel die in mei in Schilde opende, draait in korte tijd enorm goed. Er komt een heel gemengd publiek, zowel de Maserati-rijder als de gezinnen met een kleine beurs. Een ander doel dit jaar is om in al onze winkels het aanbod textiel sterk uit te breiden.”

“Toen we in het najaar de aanbesteding van intercommunale Igean zagen voor textielcontainers op de containerparken en de huis-aan-huis ophaling in Essen, Kalmthout en Zoersel, zijn we meteen in actie geschoten,” zegt Gert Paulussen. “We zorgen al voor de huis-aan-huis-ophaling in Brecht, Malle en Zandhoven. De bewoners ontvangen hierover een brief en alles is ook te volgen op de app en via Igean. We mikken op zo’n vier ophalingen per jaar.”

Kleding met gaatjes of vlekken gaat onherroepelijk weg. ©  kma

De jongste jaren brachten programma’s als Factcheckers en documentaires aan het licht dat kleding die je in een kledingcontainer gooit vaak als doorverkoop-winstmodel wordt gebruikt door bedrijven en op gigantische textielbergen in Afrika belandt. “Wie zijn kleding met onze ophaling meegeeft, in het containerpark van Igean aflevert of in onze kringwinkels afgeeft, mag er gerust van zijn dat alles naar ons centraal sorteermagazijn in Brecht gaat. In ons sorteercentrum werken twaalf personen”, vervolgt Paulussen. “Bij ons gaat heel deze textielophaling om jobs voor mensen en hergebruik, niet om de centen. Het taboe om tweedehandskleding te dragen is ook volledig weg.”

©  kma

In 2021 verzamelden de medewerkers van kringwinkels De Cirkel 115.000 kg textiel. Ongeveer 35% van deze massa wordt ook effectief verkocht in de kringwinkels. De Enter schat in dat er vanaf 2023 een verdrievoudiging zal zijn van de instroom.

Pascale Daniels is coach van de textielsorteerders. “Het ziet er eenvoudig uit, maar ik heb eens zelf een dag meegesorteerd en draaide vierkant”, lacht Gert. De kledingstukken maar ook bijvoorbeeld beddengoed draaien rond op een band.

Het is best nog een afwisselende job, zeker als je bovenaan de stapel eens mag platspringen. ©  kma

“Het is zittend werk, maar eigenlijk best wel afwisselend”, zegt Pascale. Karen Scheynen werkt als sinds 2016 als textielsorteerder bij De Enter. Ze kijkt na of er vlekken of gaatjes zijn. Of ze al eens iets heel aparts op de band heeft aangetroffen, zeg maar een Gucci-kleedje of een bruidsjapon? “Soms eens een juweeltje in een zakje, maar dat is alles”, zegt ze. Kelly Fierens werkte vroeger in een wasserij in Wommelgem maar sinds drie maanden in de sorteerderij van De Enter. “We controleren bijvoorbeeld of de elastieken in broeken nog goed zijn. Slechte stukken gooien we in het midden, de rest wordt direct door ons in de dozen volgens het juiste seizoen gelegd.”

©  kma

Meer maandagen

Om te benadrukken dat de kringwinkels De Cirkel ook op maandag open blijven - alleen Westmalle is op maandag dicht - worden in die winkels op maandag ‘meer maandagen’-acties georganiseerd. Die speciale verkoopacties kan je volgen via de socials van Kringwinkel De Cirkel op Facebook en Instagram

www.kringshop.be en www.uwkringding.be

Gert Paulussen bij uitgesorteerde dozen. ©  kma

©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV