De voormalige lokalen van Academia krijgen nieuwe bewoners. © Filip Spoelders

Borsbeekse plannen voor 2023: verhuizen op Fort 3 en communiceren over fusie met Antwerpen

Borsbeek -

Het ontharden van het fortdomein en communiceren met de burgers over de mogelijke fusie met Antwerpen. Dit worden volgens burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) de grootste projecten voor zijn gemeente in 2023.

Leerkrachten en leerlingen van kunstacademie Academia zijn zich aan het installeren in hun nieuwbouw op het fortdomein. De verhuis vanuit hun oud gebouw brengt een hele stoelendans op gang.

Van Berckelaer: “Nu de kunstacademie en de nieuwe huisvesting voor onze werklieden afgewerkt zijn en de verhuis bezig is, kan er ook wat afgebroken worden. De vervallen manege die we tien jaar geleden moesten sluiten en de lokalen errond gaan tegen de grond.”

Overdekt skateterrein

Het jeugdhuis, de KLJ en het gemeentelijk feestcomité mogen zo gaan uitkijken naar hun verhuis naar de voormalige lokalen van de academie. “Het uitzicht van Fort 3 zal nog natuurlijker worden. Ook een overdekt skateterrein wordt dankzij de goedgekeurde subsidie mogelijk.”  

Eind dit jaar moet de Borsbeekse gemeenteraad ook beslissen of de fusie met Antwerpen kan doorgaan. Daarvoor wordt nog een volksraadpleging georganiseerd. “Rond de communicatie en uitwerking van het fusiedossier is er een bureau aangesteld om ons te begeleiden. Ze deden dit reeds in andere geslaagde fusieverhalen.”

Stabiele belastingen

Van Berckelaer wijst bij de start van 2023 naar de moeilijke financiële situatie van zijn gemeente. “We kunnen echter grotere zaken realiseren mits subsidiëring. We verhogen de belastingen niet, maar verlagen ze ook niet. Het blijft rijden en omzien in Borsbeek. Zeker omdat het voor lokale besturen geen evidentie is om personeel te vinden. En je hebt mensen nodig om plannen te realiseren. Dit wordt trouwens een probleem voor alle kleinere gemeenten.” (fisp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners