Sofie en Ive met hun zoontje Emile. © JW

Dieven aan de haal met speciale fiets voor Emile, die beperking heeft: “Ben mijn geloof in eerlijkheid van mensen kwijt”

Aartselaar -

Toen Sofie Van Deyck dinsdagochtend haar woning aan de Nieuwstraat verliet, zag ze dat haar elektrische fiets verdwenen was. Die stond zoals gewoonlijk aan de voorgevel geparkeerd. Een mokerslag, want met die gespecialiseerde fiets brengt ze elke dag zoontje Emile, die met een zware beperking kampt, van en naar school.

Jef Wijckmans

 

Emile werd 3,5 jaar geleden geboren als zoontje van Ive De Saeger (37) en Sofie Van Deyck (35). Al snel bleek hij het syndroom van West te hebben. Hij is epilepsiegevoelig en heeft een zware fysieke en mentale beperking. Momenteel heeft Emile de motoriek van een baby van 10 maanden. Op mentaal vlak scoort hij zoals een kind van 16 maanden oud.

De fiets die gestolen werd. © RR

Overdag wordt hij verzorgd in het medisch pedagogisch kinderdagverblijf MFC Merlijn in Deurne. Zijn mama brengt hem dagelijks met de fiets ernaartoe. “Met de auto via de autostrade en de Ring kost me dat in de spitsuren anderhalf uur ergernis. We kochten afgelopen zomer daarom een aangepaste, elektrisch aangedreven fiets van het merk Tern GSD. De prijs daarvan, met alle toebehoren, komt op 7.300 euro.”

Doorgeknipte ketting

Emile heeft zijn zitje in de speciale fiets van mama. © RR

Omdat het jonge gezin in een rijhuis woont waarbij ze enkele trapjes op moeten om binnen te geraken, is de zware fiets binnenzetten geen optie. Daarom lieten ze een zware beugel in de voorgevel metsen. Naast het gebruikelijke fietsslot lag de fiets ’s nachts dus ook steeds met een zware extra ketting aan de muur bevestigd.

Dinsdagochtend bleef alleen nog een doorgeknipte schakel als getuige van de diefstal achter. Het koppel plaatste meteen een bericht op sociale media in de hoop dat dat zou helpen om hun rijwiel terug te vinden.

“We kregen binnen de kortste keren enorm veel reacties”, zegt Sofie. “Spijtig genoeg hadden we nog geen verzekering genomen. En een gps-tracker op die fiets plaatsen hadden we ook niet gedaan. Die nuttige tips komen dus helaas te laat. Wel bezorgden sommigen ons de adressen van enkele gespecialiseerde sites waarop dergelijke dure rijwielen te koop worden aangeboden.”

IJdele hoop

De hoop dat ze hun fiets ooit terugvinden, is erg klein. Hun vrees dat die op bestelling werd gestolen is immers groot. Ook de idee dat de fiets vlug naar het buitenland zal worden gebracht, spookt voortdurend door hun hoofd. Een en ander maakt dat de kleine Emile maandag alsnog met de auto naar Deurne moet worden gebracht.

“Dat zal Ive voor zijn rekening nemen, want maandag ga ik na negen maanden thuis te hebben gezeten, voor het eerst terug werken in het leerlingensecretariaat aan de Don Boscoschool in Hoboken”, zegt Sofie. “Ik herbegin halftijds en zal dat met de gewone fiets moeten doen, want we hebben maar één auto.”

“Ondertussen blijf ik met de vraag zitten wie nu zoiets doet. Want naast die verdwenen fiets ben ik ook mijn geloof in de eerlijkheid van de mensen kwijt. Van andermans gerief blijf je toch af?”  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners