Broeder-kunstenaar Joyson schilderde de ovalen wand met groene kleurschakering.  © ram

Kloosterkerk heeft nieuwe doopruimte met artistiek accent en bewegend water

Meersel-Dreef -

Achteraan in de kerk van het Kapucijnenklooster in Meersel-Dreef (Hoogstraten) is een bronhoek voor doopsels ingericht. Een van de broeders schilderde een kleurrijke ovalen wand en in de doopbron blijft het water borrelen. Op zondag 8 januari wordt het baptisterium gezegend.

Ronny van den Ackerveken

De kloosterkerk had nog geen permanent baptisterium, maar daar komt nu dus verandering in. “Er zijn niet veel kerken in België met een doopschaal met bewegend water”, zegt gardiaan Kenny Brack van het klooster in Meersel-Dreef. “Ik zag het ergens in West-Vlaanderen en het idee erachter sprak me aan.”

“Op het voetstuk staan de symbolen van de vier evangelisten afgebeeld. Ze bevinden zich tussen de grond en het water om het kwade tegen te houden. Bij de doop willen we het kind een goede toekomst toewensen. Dat begint hier al bij de bron in de doopschaal. Het water dat uit de bron stroomt, geeft ook rust. Er hoort een kunstwerk bij dat iets te zeggen heeft. Daarvoor hebben we een beroep gedaan op onze broeder-kunstenaar Joyson. Hij mocht volledig zijn gang gaan om op de ovalen wand een artistiek-spiritueel schilderij te maken.”

Nieuw leven

De wand bestaat uit acht langwerpige canvassen die Joyson op een kleurrijke manier heeft beschilderd. “Ik heb eerst twee ontwerpen gemaakt”, legt Joyson uit. “Nadat een keuze was gemaakt, ben ik in augustus begonnen. De kleurenschakering is groen, want dat is de kleur van het leven. Links staat een plantje als symbool voor nieuw leven. Ook de doop hoort bij het begin van het leven. Er staan twee zonnen op het canvas afgebeeld. De ene zit in een kader en staat symbool voor onze kijk op God, die de bron van het leven is. De andere zon is kleurrijker en schijnt volop. Vanuit onze eigen ervaring worden we zelf een stralend nieuw licht.”

De bronhoek in de kloosterkerk wordt later nog meer verfraaid met een tapijt en beklede zitkubussen.

Op het voetstuk van de doopschaal met bewegend water staan de symbolen van de vier evangelisten. © ram

De zegening vindt plaats op het einde van de eucharistieviering van 10.30u op zondag 8 januari. In de namiddag organiseert Joyson van 14 tot 16u een kleine expositie over zijn werken voor het baptisterium. Er is ook een bezoek mogelijk aan de sacrale ruimte van het Kapucijnenklooster, waar Joyson een plafondschildering heeft aangebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners