Karen schreef niet alleen de tekstjes, maar zorgde ook voor de illustraties.  © Marc Peeters

Karen Vandoninck maakt kinderboek over eigen burn-out

Geel -

Zo’n zes jaar geleden stond het leven van Karen Vandoninck (43) uit Geel pats boem stil. “Na jaren stevig over mijn grenzen te gaan, was ik in een burn-out terechtgekomen. Van een zorgzame mama, juf en vriendin was ik getransformeerd naar een uitgeput iemand.” Speciaal voor jonge kinderen heeft Karen zopas het kinderboek Pats Boem en plots stond ik stil voorgesteld over het thema. Want hoe leg je aan je jonge zoon of dochter uit dat mama of papa kampt met een burn-out.

Marc Peeters

Karen is door een hel gegaan. “Vroeger was gas terugnemen voor mij uit den boze. Ik dacht wel dat er ooit eens een burn-out van zou komen, maar je staat er niet echt bij stil. En dan was het zover. Weken aan een stuk lag ik in mijn bed of op de zetel te slapen, te rusten. En dat met twee kinderen van 10 en 7 die thuis rondliepen. Mijn man en ouders namen alle taken van mij over. Wat voelde ik me schuldig. Ik moest voor mijn gezin zorgen, toch niet omgekeerd.”

Samen met haar coach ging Karen op zoek naar dingen waar ze energie uit kon halen. “Zelf dacht ik alleen aan dingen doen om anderen blij te maken, maar wellicht legt die gedachte alleen maar veel druk op je schouders. Dan zijn we bij tekenen aanbeland. Ik stapte naar de academie en daar ontdekte ik mijn liefde voor pastelkrijtjes.” Naarmate Karen uit de put klauterde, groeide het idee om iets met tekenen te doen.

De hoofdpersonages zijn treintjes. © Repro Marc Peeters

Karlijntje het treintje

Karen lanceerde onder de naam ‘Snoetjes vol sproetjes’ een lijn met wenskaarten en tekeningen op maat waarbij dieren centraal staan. Maar daar mocht het niet bij blijven.

“Ik ben ook kleuteronderwijzeres. Veel is er niet op de markt om kinderen die vragen hebben rond burn-out op kindermaat antwoorden te bieden.” Zo kwam Pats Boem en plots stond ik stil tot stand. “Het is een prentenboek geworden waarin Karlijntje het hoofdpersonage is. Karlijnjtje is een lief en hulpvaardig stoomtreintje. Ze doet steeds meer dan haar best en wil voor iedereen goed doen. Zelf kan en durft ze niet stoppen. Daarom trekt de stationschef aan haar rem.”

Met kleurrijke tekeningen en leuke kinderversjes toont Karen aan kinderen hoe het voelt als iemand een burn-out meemaakt. Ze ontdekken ook welke stapjes je kunt ondernemen om opnieuw wat meer veerkracht te krijgen. “Over het tot stand komen van het boekje is flink wat tijd overheen gegaan. Ik heb getracht de verschillende fases die je doormaakt te belichten. Ik ben daarover ook gaan praten met mensen die hetzelfde hebben doorgemaakt. Heel wat zaken worden heel herkenbaar. Zo zet je vaak een masker op om de buitenwereld iets te doen geloven, maar het is je eigen gezin dat het moet ontgelden.“

De kleuters van Karen waren de eerste beoordelaars. © Marc Peeters

Debat in kleuterklas

Karen staat ondertussen weer voor de derde kleuterklas en haar kinderen op school waren vorig jaar de eerste beoordelaars van de prenten en de versjes. Bij het boekje horen ook vragen. “Bijvoorbeeld of het oké is om maar te blijven doorgaan, ook al ben je zeer moe. Het was opvallend dat ik een klas met twintig kinderen negentien ja’s kreeg en één meisje dat overtuigd ‘neen’ antwoordde. Bleek dat haar mama ook een burn-out doormaakte. Zelfs in een derde kleuterklas krijg je dan een soort van debat.”

© Repro Marc Peeters

Volgens Karen is haar boekje geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. “Jonger wordt moeilijker, omdat kinderen dan nog erg ik-gericht zijn en ze zich maar moeilijk in de situatie van iemand anders inleven. Mijn boekje is er dus voor ouders die op zoek zijn naar wat ondersteuning, maar het kan ook handig zijn voor collega’s die in de klas met het thema aan de slag willen. Speciaal daarvoor werk ik momenteel aan een lespakket.”

Het boekje is opgebouwd in drie luiken. “Eerst is er wat uitleg bij het ontstaan van het boek en hoe je er best mee aan de slag gaat. Bij elke tekening en elk vers staan gespreksvraagjes. Achteraan in het boek staan tot slot nog tips om samen aan de slag te gaan bij overprikkeling.”

© Repro Marc Peeters

De auteur wil straks nog enkele prentenboeken voor jonge kinderen op de markt brengen. “Eigenlijk waren die al zo goed als klaar voor Pats Boem, en plots stond ik stil maar dat boekje moest het eerste zijn. ‘Gaat ze nu niet weer niet opnieuw in overdrive?’, hoor ik u al denken. Maar dat is niet zo. Ik heb geleerd op tijd te rusten. Anderen blij maken blijft één van mijn levensdoelen. Met zo’n boekje kan ik dan doen zonder zelf aan de slag te moeten.”

Pats Boem, en plots stond ik stil kost 18 euro en kan besteld worden via de website van Karen Vandoninck: www.snoetjesvolsproetjes.com

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen